Uutiset / 25.05.2016

INSI: Terrorismin uhka on väistämättä läsnä Ranskan EM-jalkapallossa

Paikallisten viranomaisten mukaan terrorismin riski on Ranskassa tällä hetkellä korkeampi kuin koskaan. Riskin odotetaan pysyvän ennallaan tai pahenevan entisestään 10. kesäkuuta alkavissa EM-kilpailuissa. Asiasta varoittaa myös journalistien työturvallisuutta edistävä International News Safety Institute (INSI).

Länsimaissa terroristien tähtäimessä eivät ole olleet nimenomaan journalistit. Iskut ovat kohdistuneet paikallaolijoihin ammatista riippumatta.

Yksi Pariisin marraskuisten terrori-iskujen kohteista oli Ranskan ja Saksan harjoitusmaaottelu EM-kisojen päästadionilla Stade de Francella.

Riskinarviontiin erikoistuneen Risk Advisory -yrityksen mukaan mahdolliset iskut tapahtuvat kuitenkin todennäköisimmin julkisilla paikoilla ja baareissa kaupunkien keskustoissa sekä yleisöalueilla, joille pääsee ilman pääsylippua. Ranskan viranomaiset tosin ilmoittivat toukokuussa virallisten fan zone -alueiden voimakkaasti kohotetuista turvatoimista.

Ruuhkaisimpia ja vähiten valvottuja alueita kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan välttää.

Turvallisuustoimet ovat myös ottelustadioneilla tiukat, joten niihin kohdistuvaa iskua Risk Advisroy ei pidä yhtä todennäköisenä.

Risk Advisoryn mukaan iskun uhka on suurin kisojen lohkovaiheen aikana. Lohkovaiheen otteluohjelma on ollut tiedossa jo pitkään, ja pelejä on tässä kisojen alkuvaiheessa paljon, monessa kaupungissa.

Jatkopelien aikana turvatoimet on helpompi keskittää harveneviin otteluihin ja niiden ympärille.


Päälähde: International News Safety Institute (INSI).


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.