Uutiset / 07.01.2014

Hesari irtisanoo 37

Helsingin Sanomien, Nelosen uutisten ja Metro-lehden marraskuussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet.  Helsingin Sanomien toimituksen 342 työntekijästä lähtee yhteensä 52 henkilöä. Heistä 37 irtisanotaan. Lisäksi joillekin tarjotaan eläkettä tai työtä muualta Sanoma Media Finland -yhtiöstä.

- Irtisanottujen määrä on järkyttävän suuri, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

HS:n journalistit eli Sanomain toimitusosasto STO ja Nelosen ohjelmatyöntekijät NOT tuomitsevat kannanotossaan jyrkästi näin laajat irtisanomiset. Niiden tuotannollis-taloudellisia perusteita on lähes mahdoton arvioida, sillä työnantaja ei kertonut HS:n kannattavuuslukuja työntekijöille yt-prosessin aikana.  

- Jokainen irtisanominen on tappio meille. Tunnelmat ovat murheelliset sekä henkilökohtaisesti neuvottelijana että koko toimituksessa, sanoo HS:n pääluottamusmies Jussi Ahlroth.

- Samalla aikaan täytyy sanoa, että neuvottelijat pääsivät tuomaan vaihtoehtoja esille, niitä kuunneltiin ja niitä toteutettiin. Siinä mielessä monta työpaikkaa saatiin pelastettua.

- Tietojemme mukaan yt-neuvottelut käytiin aidosti ratkaisuja etsien, joten alunperin paljon suuremmasta irtisanottavien määrästä on tultu alaspäin, toteaa myös Savolainen. Mutta kyllä tämä silti on kauheata, kyseessä on yksi alan suurimpia irtisanomisia kautta aikojen.

Työntekijät pelkäävät journalistisen laadun heikentyvän, kun toimituksen organisaatiouudistus toteutetaankin nyt nopealla aikataululla irtisanomisten kautta.

- Kertoo alan ahdingosta, että Hesarikin vähentää toimituksesta työvoimaa ja näin paljon, sanoo Savolainen. Tämä pakottaa vakavasti miettimään, miten alan pärjäämistä voisi edistää. Lehtiasiain neuvottelukunta esittää arvonlisäverotuksen alentamista ja lehdistötukea selvitetään nyt nopealla aikataululla ja katsotaan miten sitä kautta kotimaista journalistista sisältöä voisi tukea myös valtiovallan toimin.

Nelosen uutisten lakkauttaminen kertoo osaltaan kaupallisen tv-uutistoiminnan ahdingosta. MTV vähensi juuri syksyllä runsaasti väkeä uutis- ja ajankohtaistoimituksestaan, muistuttaa Savolainen.

- Kannamme huolta sekä irtisanottujen työllistymisestä että jäljelle jäävien työntekijöiden jaksamisesta. Todennäköistä on, että HS:n toimituksessa työskennellään jatkossa entistä kuluttavammalla tahdilla, sanovat Sanomain toimitusosaston puheenjohtaja Riikka Haikarainen ja Nelosen ohjelmatyöntekijöiden puheenjohtaja Susanna Reinboth.

Journalistiliitto järjestää irtisanotuille debriefing-tilaisuuksia jo tästä päivästä alkaen. Perjantaina ja ensi maanantaina järjestetään tilaisuudet joissa selvitetään irtisanomisten juridiikkaa ja työttömyysturvaa.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.