Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Hanne Aho: “Digi-alv:tä laskettava heti kun mahdollista”

Hanne Aho sanoo, että digitaalisten julkaisujen arvonlisävero on mahdollisimman pian laskettava samalle tasolle kuin painettujen.

EU-maiden valtiovarainministerit pääsivät tänään Luxemburgissa sopuun siitä, että jäsenmaat saavat halutessaan laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveron samalle tasolle kuin painettujen.  Sähköisiin julkaisuihin on tähän saakka  Suomessa sovellettu 24 prosentin arvonlisäverokantaa. Painettuihin kirjoihin ja tilattuihin lehtiin Suomi soveltaa alennettua kymmenen prosentin verokantaa.

EU-lainsäädäntö on tähän mennessä estänyt alennetun arvonlisäveron soveltamisen digitaalisiin julkaisuihin, Tulevaisuudessa näihinkin saa soveltaa samaa alennettua verokantaa kuin painettuihin. Arvonlisädirektiivin muutos vaatii tänään saavutetun poliittisen yhteisymmärryksen lisäksi vielä Euroopan Unionin neuvoston lopullisen hyväksynnän.

Jokainen jäsenvaltio saa muutoksen voimaan tullessa erikseen päättää, käyttääkö hyväkseen mahdollisuutta laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa. Suomi ratkaisee myöhemmin, tuleeko sähköisille julkaisuille alennettu verokanta ja missä laajuudessa.

Sekä kustannusala että Journalistiliitto ovat ajaneet alennettua digi-alv:tä jo pitkään. Journalistiliitto linjaa hallitusohjelmatavoitteissaan arvonlisäveron laskemisen olevan kustannusneutraali tapa tukea mediaa.

Liiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo, että digitaalisten julkaisujen arvonlisävero on mahdollisimman pian laskettava Suomessa samalle tasolle kuin painettujen.

“Nyt on toimittava heti kun Euroopan Unionin neuvosto vahvistaa verokannan laskemisen. Alan pitkään odottama tilaisuus on nyt tulossa, eikä varmastikaan yllätyksenä kenellekään”, Aho sanoo.