Uutiset / 02.10.2018

Hanne Aho: ”Digi-alv:tä laskettava heti kun mahdollista”

EU-maiden valtiovarainministerit pääsivät tänään Luxemburgissa sopuun siitä, että jäsenmaat saavat halutessaan laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveron samalle tasolle kuin painettujen.  Sähköisiin julkaisuihin on tähän saakka  Suomessa sovellettu 24 prosentin arvonlisäverokantaa. Painettuihin kirjoihin ja tilattuihin lehtiin Suomi soveltaa alennettua kymmenen prosentin verokantaa. EU-lainsäädäntö on tähän mennessä estänyt alennetun arvonlisäveron soveltamisen digitaalisiin julkaisuihin, Tulevaisuudessa näihinkin saa soveltaa samaa alennettua verokantaa kuin painettuihin. Arvonlisädirektiivin muutos vaatii tänään saavutetun poliittisen yhteisymmärryksen lisäksi vielä Euroopan Unionin neuvoston lopullisen hyväksynnän. Jokainen jäsenvaltio saa muutoksen voimaan tullessa erikseen päättää, käyttääkö hyväkseen mahdollisuutta laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa. Suomi ratkaisee myöhemmin, tuleeko sähköisille julkaisuille alennettu verokanta ja missä laajuudessa. Sekä kustannusala että Journalistiliitto ovat ajaneet alennettua digi-alv:tä jo pitkään. Journalistiliitto linjaa hallitusohjelmatavoitteissaan arvonlisäveron laskemisen olevan kustannusneutraali tapa tukea mediaa. Liiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo, että digitaalisten julkaisujen arvonlisävero on mahdollisimman pian laskettava Suomessa samalle tasolle kuin painettujen. "Nyt on toimittava heti kun Euroopan Unionin neuvosto vahvistaa verokannan laskemisen. Alan pitkään odottama tilaisuus on nyt tulossa, eikä varmastikaan yllätyksenä kenellekään", Aho sanoo.  

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.