Uutiset / 01.03.2016

Freelancereille apurahoja turvakoulutukseen

Apurahoja voi hakea kurssimaksuun sekä matkakuluihin. SPR järjestää Security and Safety -kurssin Hälvälässä 12.–15. toukokuuta 2016. Tutustu kurssin ohjelmaan täällä. SPR valitsee kurssille pääsevät journalistit.

Apurahahaku päättyy 18. maaliskuuta klo 16.00, jolloin apurahahakemuksen tulee olla lähetetty Jokesin sähköiseen apurahajärjestelmään. Apurahahakemukseen liittyvä sitoumus on tulostettava apurahajärjestelmästä, allekirjoitettava ja lähetettävä postitse Jokesin toimistolle. Sitoumuksen on oltava perillä viimeistään 21. maaliskuuta. Nämä apurahat on tarkoitettu sekä printti- että sähköisen median freelancereille.

Suomalaisetkin toimittajat ja kuvaajat työskentelevät ajoittain kriisialueilla ja muissa vihamielisissä ympäristöissä. Toistaiseksi suomalaisia journalisteja ei ole kuollut eikä joutunut kidnapatuiksi, mutta moni muistaa vieläkin selvittämättä olevan ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkolan murhan Meksikossa huhtikuussa 2010. Riskit kasvavat koko ajan. Kansainvälisen journalistiliiton tuoreen raportin mukaan vuodesta 1990 lähtien maailmalla on surmattu ainakin 2297 journalistia ja tahti on kiihtynyt viime vuosina. Viisi viime vuotta surmia on tehty kahden hengen viikkovauhtia.

Suurten mediayhtiöiden työntekijöillä on mahdollisuus saada turvakoulutusta työnantajan maksamana, mutta pienten firmojen henkilöstö ja erityisesti freelancerit ovat usein liikkeellä vailla koulutusta ja taloudellisista syistä jopa vajaasti vakuutettuina. Moni kansainvälinen mediatalo jo kieltäytyy ottamasta juttuja journalisteilta, joilla ei ole turvakoulutusta, jotta eivät rohkaisisi hurjapäitä ottamaan turhia riskejä. Tämä saattaa muodostua journalistin kansainvälisen uran esteeksi. Jokes haluaa tukea freelancereita ulkomaan uralla ja auttaa heitä pysymään turvassa erityisesti kriisialueille tehtävillä juttumatkoilla.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapun jälkeen juhlitaan lehdistönvapautta

Lehdistönvapaus ja sananvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä. Päivää voi viettää monissa mielenkiintoisissa tapahtumissa.

Journalistiliitto kutsuu suomalaisia mediayrityksiä keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista

Keskusteluiden jälkeen liitto haluaa myös avata neuvotteluja freelancereiden vähimmäistyöehdoista.

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.