Uusimmat

Freejärjestöiltä lomake haastateltaville ja kuvattaville

Freelancereita edustavat tekijäjärjestöt ovat laatineet freelancereille lomakkeen, jota he voivat käyttää haastateltavien ja kuvattavien kanssa.

Lomakkeen taustalla on Sanoma Newsin freesopimus, jossa lehtiyritys saa laajat käyttöoikeudet ja freelancer taas joutuu vastaamaan laajemman käytön kolmansille mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Lomakkeen avulla freelancer voi välttää korvausvastuun.
 

Osaa Sanoma Newsin freelancereita on vaadittu allekirjoittamaan yrityksen laatima sopimus, jotta työt voivat jatkua. Journalistiliitto pitää tätä painostuksena, mikä ei kuulu aitoon sopimiseen.

Ohessa on poiminta liiton laatimasta ohjeistosta, joka löytyy kokonaisuudessaan tämän infon lopusta:

Mikäli sinut pakotetaan allekirjoittamaan epäreilu sopimus, voit halutessasi liittää allekirjoitukseesi oman selvityksesi prosessin kulusta ja omista hylätyistä vaateistasi. Tästä on myöhemmin hyötyä, mikäli näin syntyy markkinaoikeuden tarkoittamia yksilökohtaisesti kohtuuttomia sopimuksia.

Pidä Journalistiliitto ja muiden liittojen jäsenten osalta oma liitto ajan tasalla ja pyydä apua milloin se on tarpeen: sopimusmallit ovat koukeroisia juristeillekin.

Kerro, mikäli yhtiö ei ole halukas neuvottelemaan tai mikäli mallisopimuksen allekirjoittamista pidetään työnteon jatkumisen ehtona. Säästä kaikki asiaan liittyvät sähköpostit.

Tärkein sääntö on vanha tuttu: älä allekirjoita mitään, mitä et hyväksy tai ymmärrä. Pää pystyyn, ei kädet!

Liiton ohjeet ja lomake kuvattaville ja haastateltaville pdf-muodossa freelance-sivulla (myös Sanoma Newsin sopimusmalli räätälöitävässä word-muodossa).