Uutiset / 14.08.2013

FM Mama antaa äänen Ugandan naisille

Rosen puheen välittää FM Mama, jonka perustajat sanovat sen olevan Afrikan ensimmäinen naisten radioasema. Rose on soittanut Mama Boda Boda -ohjelmaan, jota juontaa rumpali Charles Kabanda.

Ugandalaisten media-alan naisten Umwa-yhdistyksen toiminnanjohtaja Margaret Sentamu Masagazi ja kolme muuta naista perustivat Mama FM:n elokuussa 2001. Nimensä kanava sai Masagazin mukaan siitä, että ”kun äiti puhuu, niin kaikki kuuntelevat”.

Mama FM:n lähetys kantaa 400 kilometrin säteelle ja tavoittaa yli 13 miljoonaa ihmistä. Masagazi kertoo, että vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta ugandalaisesta tiesi aseman olemassaolosta ja noin 15 prosenttia kuunteli sitä.

Asiaa ja viihdettä
 

Mama FM lähettää ohjelmaa 18 tuntia vuorokaudessa, enimmäkseen suorana joko englanniksi, kiswahiliksi tai jollain Ugandan yhdeksästä kielestä.

Suosituimpia ohjelmia ovat perhesuunnittelua, hygieniaa sekä hi-virukseen ja aidsiin liittyviä kysymyksiä käsittelevä Okwerinda, miesten ja naisten suhteita setvivä Papa Mama Round Table, sekä urheilushow Omumuli.
 
Aiemmin naiset esiintyivät radiossa harvoin ja yleensä stereotyyppisissä rooleissa.
 

”Kanava ei mielestämme saa olla puolueellinen, koska meillä on yhteisiä asioita miesten kanssa ja ehkä miehet eivät kuuntelisi vain naisille suunnattua radiokanavaa”, Masagazi pohtii.

Itse asiassa aseman juontajissa on enemmän miehiä kuin naisia. Ja ainakin Charles Kabandan ohjelmaan miehet soittavat naisia hanakammin.

Ei ahdistelua - eikä palkkaa
 

Laila Mutebi, 26, juontaa työmatkalaisten suosimaa Evening Voyage -ohjelmaa. Hän toivoo vielä joskus pääsevänsä työhön suuremmalle radioasemalle. ”Työn saaminen Ugandassa on vaikeaa, erityisesti jos on nainen ja viihdealalla”, hän sanoo.

Masagazi kertoo, että FM Maman juontajat tekevät käytännössä vapaaehtoistyötä. Ammattijournalistina hän hyväksyy ilmaistyön hintana siitä, että naiset saavat äänensä kuuluville. Ugandalainen media-ala on miesvaltainen, ja seksuaalinen häirintä on yleistä.

”Toisin kuin miesten johtamilla asemilla usein, meillä ei vaadita työnhakijalta seksuaalisia palveluksia”, Masagazi toteaa.

(Inter Press Service)

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.