Uutiset / 14.12.2017

Elokuva- ja tv-tuotantojen sovintoesitys hyväksytty – työnseisaus peruuntuu

Työriidan sovittelussa olivat mukana mm. SJL:n edunvalvontajohtaja Petri Savolainen, Temen toiminnanjohtaja Karola Baran, SJL:n työehtoasiamies Terhi Tarvainen ja Temen lakimies Mirkka Kivilehto. Kuvaaja: Hannu Annala Kuva:
Elokuva- ja tv-tuotantoja koskevan työriidan osapuolena olleet järjestöt ovat hyväksyneet keskiviikkona 13.12. syntyneen sovintoehdotuksen. Suomen Journalistiliiton, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton Temen sekä työnantajia edustavan Palvelualojen työnantajat Paltan hallinnot käsittelivät ja hyväksyivät sovintoehdotuksen torstaina 14.12. Valtakunnansovittelijan sivuilla julkaistun sovintoehdotuksen mukaiset työehdot ovat voimassa 1.11.2017 alkaen. Sovun myötä sopimusalalle julistettu ylityökielto päättyy ja pe 15.12. uhannut työnseisaus peruuntuu. Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen on sovittelun lopputulokseen varsin tyytyväinen. Neuvotellen ilman sovittelijan apua ei hänen mukaansa oltaisi tällä aikataululla päästy vastaavan sisältöiseen ratkaisuun. ”Palkankorotukset ovat hieman alle yleisen linjan, mutta tekstipuolella ja kehittämishankkeissa saatiin hyviä asioita läpi. Esimerkiksi pitkiin työpäiviin tulee rajausta, työaikaa tasataan pätkätyösuhteen kestäessä ja mahdollisia lepoaikojen alituksia korvataan nykyistä enemmän. Sunnuntaikorvaus maksetaan jatkossa pääasiassa rahana, ellei työntekijä halua korvausta vastaavana vapaana. Harjoittelijan palkkaan saatiin kelvollinen määräys”, Savolainen luettelee.  

Kehittämishankkeena mm. yleissitovuus

Kehittämishankkeista kiireisin on Savolaisen mukaan yleissitovuuden edistäminen, johon sopijaosapuolet ovat yhdessä sitoutuneet. ”On hienoa, että sopijaosapuolet sitoutuvat yhdessä edistämään alan yleissitovan työehtosopimuksen saavuttamista heti sopimuskauden alusta lähtien. Tämä oli Journalistiliitolle keskeinen tavoite.” Sopijaosapuolet myös edistävät yhdessä alan yhteistoimintaa kehittämällä aktiivisesti luottamusmiesjärjestelmää. ”Tällä hetkellä alan yli 100 yrityksestä vain yhdessä yrityksessä on luottamusmies. Kehittämistä siis todella on. Tässä on aikaa toimia syyskuun loppuun 2018”, Savolainen kertoo. Elokuva- ja tv-tuotantojen uusien työehtojen pohjalta neuvotellaan myöhemmin myös elokuva- ja tv-tuotantojen henkilöstövuokrausyrityksen Mediaringin työehtosopimus.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.