Uutiset / 19.04.2012

Egyptin nettiradiot aktivoivat kansaa

Alle kolme viikkoa kestänyt kansannousu kaatoi Mubarakin helmikuussa 2011, ja sakot mätkäistiin kolme kuukautta myöhemmin. Kännyköillä, internetillä ja myös nettiradioilla oli tärkeä rooli liikehdinnän organisoinnissa.

”Tavallisen radioaseman perustaminen Egyptissä vaatii rutosti paperisotaa ja rahaa. Mubarakin aikana hänen puolueensa valvoi kaikkea, mutta netti tarjosi enemmän vapautta”, Egyptiläisen demokraattisen akatemian (EDA) kampanjakoordinoija Yussef Mohamed sanoo. 

EDA on nuoria poliittiseen toimintaan kannustava järjestö, joka perusti oman online-radionsa Elma7rosan 2009. Se välitti paikallisyhteisöjen kokoamaa tietoa sananvapaudesta, demokratiasta, suvaitsevaisuudesta ja ihmisoikeuksista.

Äänessä jo ennen kumousta 

Ennen vallankumousta netissä toimivat myös Radio Horytna ja Radio Bokra. ”Netin suhteellinen vapaus mahdollisti sen, että uuden sukupolven ääni pääsi taistelemaan paikastaan yhteiskunnassa”, Mohamed tiivistää.

Nuorten journalistien vuonna 2007 perustama Horytna oli Egyptin ensimmäinen nettiradio, ja se oli myös ensimmäisenä paikalla vallankumousaukiolla. 

”Vallankumouksen aikana teimme ohjelmaa 24 tuntia vuorokaudessa. Pystytimme teltan Tahririn aukiolle ja kerroimme tapahtumista reaaliajassa”, Radio Horytnan päätoimittaja Mostafa Fathi muistelee. 

”Torjuimme viranomaisten yritykset valvoa aineistoamme. Meitä uhkailtiin ja reportterimme Mohammed al-Arabi pidätettiin”, hän jatkaa. 

Fathin mukaan radio pysyi pinnalla sen ansiosta, että sillä on kumppaneina lukuisia egyptiläisiä ja kansainvälisiä järjestöjä. 

Kumouksen jälkeen Horytna on pyrkinyt muun muassa lisäämään kristittyjen ja muslimien välistä suvaitsevaisuutta.

”Aloitimme hiljan Reportteri-hankkeen, johon kokosimme kymmenen nuorta eri puolilta maata. Opetimme heitä käyttämän uusia välineitä ja toimimaan online-journalisteina”, Fathi kertoo.

Vain tytöille 

Egyptissä huhtikuussa 2008 perustettu Banat va Bass (Vain tytöille) oli ensimmäinen arabinaisten asioihin keskittynyt nettiradio. Nyt sillä on liki viisi miljoonaa kuuntelijaa ympäri arabimaailmaa.

”Arabimedia ja -elokuva esittää aina naiset heikkoina. On tärkeää tuoda esiin toinenkin puoli”, radion päätoimittaja Amani Eltunsi sanoo.

Hän kertoo tapauksen, joissa sotilaat tulivat kyselemään, mitä hän tekee. ”Kerroin pyörittäväni nettiradiota, mutta he eivät ymmärtäneet mikä se on. Kun esittelin sivustomme, he kielsivät minua puhumasta politiikasta, seksistä tai uskonnosta.” 

Hänen mukaansa nettiradiolla on etuja verkkoon arkistoituihin blogeihin verrattuna. ”Viranomaiset eivät pääse helposti kimppuumme eivätkä tiedä, ketkä meitä kuuntelevat.”

”Kumouksen alla ja sen jälkeen valvontaa oli paljon. Sotilasneuvosto tutki meitä, ja ihmishenkiä menetettiin. Käytämme ääntämme Egyptin parhaaksi. Se tarkoittaa, että vapauden puolesta olemme valmiita tekemään enemmän ja maksamaan kalliimmin”, Mohamed vakuuttaa.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.