Uutiset / 07.04.2011

Ecuadorin presidentti toimittajien kimpussa

Calderónin ja Cristian Zuritan kirja El Gran Hermano (Isoveli) perustuu miesten 2009 tekemään juttusarjaan, joka julkaistiin Guyaquilissa ilmestyvässä Expreso-lehdessä. Molemmat työskentelevät lehden toimituksen johtotehtävissä.

Jutuissa paljastetaan laaja yhteistyö, jota presidentti Correan Fabricio-veli teki useiden peiteyritysten kautta julkisten töiden ministeriön ja valtiollisen Petroecuador-yhtymän kanssa. Alustavien tietojen mukaan kauppojen arvo nousi 57 miljoonaan euroon, mutta sittemmin on mainittu paljon suurempiakin summia.

Juttusarja johti siihen, että valtio perui Correan yritysten sopimukset ja tämä riitaantui veljensä kanssa.

Presidentti Correa on nyt ilmoittanut haastavansa kirjan tekijät oikeuteen maineensa mustaamisesta. Calderónin mukaan presidentti haluaa todistaa, ettei hän tiennyt veljensä kaupoista. Samainen veli on kuitenkin vakuuttanut päinvastaista useissa yhteyksissä, Calderón muistuttaa.

Mediaa vastaan median kautta

Vasemmistolainen Correa aloitti Ecuadorin presidenttinä vuoden 2007 alussa ja on ajautunut useisiin yhteenottoihin yksityisten viestimien kanssa. Hän syyttää niitä korruptiosta ja vallankaappaushankkeista. Valtiollisia tv- ja radiokanavia Correa sen sijaan hyödyntää Venezuelan presidentin Hugo Chávezin tapaan. Median kautta Correa aloitti myös maaliskuun lopulla hyökkäyksensä Isoveli-kirjaa vastaan. Hän ilmoitti nostavansa oikeusjutun ja haukkui kirjan tekijät torakoiksi ja pelleiksi. Suuren suosion saavuttaneesta kirjasta ilmestyi juuri toinen painos.

Ecuadorin journalistiliitto on tuominnut Correan hyökkäykset toimittajia vastaan.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.