Uutiset / 07.04.2011

Ecuadorin presidentti toimittajien kimpussa

Calderónin ja Cristian Zuritan kirja El Gran Hermano (Isoveli) perustuu miesten 2009 tekemään juttusarjaan, joka julkaistiin Guyaquilissa ilmestyvässä Expreso-lehdessä. Molemmat työskentelevät lehden toimituksen johtotehtävissä.

Jutuissa paljastetaan laaja yhteistyö, jota presidentti Correan Fabricio-veli teki useiden peiteyritysten kautta julkisten töiden ministeriön ja valtiollisen Petroecuador-yhtymän kanssa. Alustavien tietojen mukaan kauppojen arvo nousi 57 miljoonaan euroon, mutta sittemmin on mainittu paljon suurempiakin summia.

Juttusarja johti siihen, että valtio perui Correan yritysten sopimukset ja tämä riitaantui veljensä kanssa.

Presidentti Correa on nyt ilmoittanut haastavansa kirjan tekijät oikeuteen maineensa mustaamisesta. Calderónin mukaan presidentti haluaa todistaa, ettei hän tiennyt veljensä kaupoista. Samainen veli on kuitenkin vakuuttanut päinvastaista useissa yhteyksissä, Calderón muistuttaa.

Mediaa vastaan median kautta

Vasemmistolainen Correa aloitti Ecuadorin presidenttinä vuoden 2007 alussa ja on ajautunut useisiin yhteenottoihin yksityisten viestimien kanssa. Hän syyttää niitä korruptiosta ja vallankaappaushankkeista. Valtiollisia tv- ja radiokanavia Correa sen sijaan hyödyntää Venezuelan presidentin Hugo Chávezin tapaan. Median kautta Correa aloitti myös maaliskuun lopulla hyökkäyksensä Isoveli-kirjaa vastaan. Hän ilmoitti nostavansa oikeusjutun ja haukkui kirjan tekijät torakoiksi ja pelleiksi. Suuren suosion saavuttaneesta kirjasta ilmestyi juuri toinen painos.

Ecuadorin journalistiliitto on tuominnut Correan hyökkäykset toimittajia vastaan.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.