Uusimmat

Ecuadorin presidentti toimittajien kimpussa

Quito (IPS – Gonzalo Ortiz) Ecuadorilainen toimittaja Juan Carlos Calderón sanoo joutuneensa selvän poliittisen vainon kohteeksi. Syynä on hänen kollegansa kanssa julkaisema kirja, joka kytkee presidentti Rafael Correan laajaan korruptiovyyhteen.

Calderónin ja Cristian Zuritan kirja El Gran Hermano (Isoveli) perustuu miesten 2009 tekemään juttusarjaan, joka julkaistiin Guyaquilissa ilmestyvässä Expreso-lehdessä. Molemmat työskentelevät lehden toimituksen johtotehtävissä.

Jutuissa paljastetaan laaja yhteistyö, jota presidentti Correan Fabricio-veli teki useiden peiteyritysten kautta julkisten töiden ministeriön ja valtiollisen Petroecuador-yhtymän kanssa. Alustavien tietojen mukaan kauppojen arvo nousi 57 miljoonaan euroon, mutta sittemmin on mainittu paljon suurempiakin summia.

Juttusarja johti siihen, että valtio perui Correan yritysten sopimukset ja tämä riitaantui veljensä kanssa.

Presidentti Correa on nyt ilmoittanut haastavansa kirjan tekijät oikeuteen maineensa mustaamisesta. Calderónin mukaan presidentti haluaa todistaa, ettei hän tiennyt veljensä kaupoista. Samainen veli on kuitenkin vakuuttanut päinvastaista useissa yhteyksissä, Calderón muistuttaa.

Mediaa vastaan median kautta

Vasemmistolainen Correa aloitti Ecuadorin presidenttinä vuoden 2007 alussa ja on ajautunut useisiin yhteenottoihin yksityisten viestimien kanssa. Hän syyttää niitä korruptiosta ja vallankaappaushankkeista. Valtiollisia tv- ja radiokanavia Correa sen sijaan hyödyntää Venezuelan presidentin Hugo Chávezin tapaan. Median kautta Correa aloitti myös maaliskuun lopulla hyökkäyksensä Isoveli-kirjaa vastaan. Hän ilmoitti nostavansa oikeusjutun ja haukkui kirjan tekijät torakoiksi ja pelleiksi. Suuren suosion saavuttaneesta kirjasta ilmestyi juuri toinen painos.

Ecuadorin journalistiliitto on tuominnut Correan hyökkäykset toimittajia vastaan.