Uutiset / 14.08.2012

Chilen naisille äänitorvi nettiin

La MansaGuman on naisten perustama nettilehti, joka taistelee sukupuolten eriarvoisuutta ja naisten syrjintää vastaan. Lehden nimi on slangia ja tarkoittaa isoa naista. ”Julkaisu täyttää suuren tyhjiön viestinnän kentässä ja uutistarjonnassa”, lehden varapäätoimittajana toimiva taloustieteilijä Gloria Maira vakuuttaa.

Hänen mukaansa valtamedian uutislähteinä ovat lähes poikkeuksetta miehet ja naiset pääsevät esille lähinnä human interest -jutuissa. ”Naisia käsitellään kuin pientä vähemmistöä, jonka asioilla ei ole kansallista kiinnostavuutta.”

”Päätoimittajista ja viestimien omistajista 99 prosenttia on miehiä ja toimittajakunnasta heidän osuutensa on 85 prosenttia”, La MansaGumania johtava Kena Lorenzini jatkaa.

La MansaGumanin uutislähteinä on vain naisia, mutta julkaisu on tarkoitettu kaikkien luettavaksi. Tekijöinä on eri alojen naisia valokuvaajista ekonomisteihin, juristeihin ja perheneuvojiin.

Uusi lehti haluaa tarttua tärkeisiin asioihin, kuten palkkaeroihin, työsyrjintään ja aborttioikeuden laajentamiseen. Kirjoittajien on Lorenzinin mukaan oltava feministejä ja vasemmistolaisia, minkä hän määrittelee tasa-arvon sekä sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden puolustamiseksi.

Feminismi on naisille ylpeyden aihe ja ajankohtaisempaa kuin koskaan, Maira vakuuttaa. Hän muistuttaa, että ilman naisaktivistien tähänastista toimintaa tasa-arvokeskustelu ei olisi vieläkään mahdollista.

Lehden toimitusneuvostoon kuuluu tunnettujen kotimaisten ihmisoikeusaktivistien ohella ulkomaisia naisvaikuttajia Länsi-Saharan Polisario-rintaman edustajaa myöten. Toiminta rahoitetaan lahjoituksilla.

La MansaGuman haluaa olla naisten ”poliittinen ääni” ja lopettaa näiden ”historiallisen näkymättömyyden.”

”Meillä on äänioikeus, ja yhteiskunta tuomitsee naisiin kohdistuvan väkivallan, mutta silti kaikki mittarit osoittavat, että naiset ovat yhteiskunnassa alempiarvoinen ryhmä”, Maira muistuttaa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.