Uutiset / 14.08.2012

Chilen naisille äänitorvi nettiin

La MansaGuman on naisten perustama nettilehti, joka taistelee sukupuolten eriarvoisuutta ja naisten syrjintää vastaan. Lehden nimi on slangia ja tarkoittaa isoa naista. ”Julkaisu täyttää suuren tyhjiön viestinnän kentässä ja uutistarjonnassa”, lehden varapäätoimittajana toimiva taloustieteilijä Gloria Maira vakuuttaa.

Hänen mukaansa valtamedian uutislähteinä ovat lähes poikkeuksetta miehet ja naiset pääsevät esille lähinnä human interest -jutuissa. ”Naisia käsitellään kuin pientä vähemmistöä, jonka asioilla ei ole kansallista kiinnostavuutta.”

”Päätoimittajista ja viestimien omistajista 99 prosenttia on miehiä ja toimittajakunnasta heidän osuutensa on 85 prosenttia”, La MansaGumania johtava Kena Lorenzini jatkaa.

La MansaGumanin uutislähteinä on vain naisia, mutta julkaisu on tarkoitettu kaikkien luettavaksi. Tekijöinä on eri alojen naisia valokuvaajista ekonomisteihin, juristeihin ja perheneuvojiin.

Uusi lehti haluaa tarttua tärkeisiin asioihin, kuten palkkaeroihin, työsyrjintään ja aborttioikeuden laajentamiseen. Kirjoittajien on Lorenzinin mukaan oltava feministejä ja vasemmistolaisia, minkä hän määrittelee tasa-arvon sekä sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden puolustamiseksi.

Feminismi on naisille ylpeyden aihe ja ajankohtaisempaa kuin koskaan, Maira vakuuttaa. Hän muistuttaa, että ilman naisaktivistien tähänastista toimintaa tasa-arvokeskustelu ei olisi vieläkään mahdollista.

Lehden toimitusneuvostoon kuuluu tunnettujen kotimaisten ihmisoikeusaktivistien ohella ulkomaisia naisvaikuttajia Länsi-Saharan Polisario-rintaman edustajaa myöten. Toiminta rahoitetaan lahjoituksilla.

La MansaGuman haluaa olla naisten ”poliittinen ääni” ja lopettaa näiden ”historiallisen näkymättömyyden.”

”Meillä on äänioikeus, ja yhteiskunta tuomitsee naisiin kohdistuvan väkivallan, mutta silti kaikki mittarit osoittavat, että naiset ovat yhteiskunnassa alempiarvoinen ryhmä”, Maira muistuttaa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.