Uutiset / 02.05.2012

Bloggaria uhkaa 20 vuoden tuomio Vietnamissa

Sotaveteraani Nguyen Van Hai, 60, on ollut telkien takana 1,5 vuotta hallitusta arvostelevien blogiensa vuoksi. Ne on julkaistu vuonna 2007 perustetulla Vapaiden toimittajien klubi -sivustolla (CFJ), josta on tullut riippumattoman journalismin airut kommunistipuolueen valvomassa maassa.

Nguyen Van Haita syytetään ”Vietnamin sosialistisen tasavallan vastaisen propagandan levittämisestä”, josta maksimituomio on 20 vuotta.

”Oikeudenkäynnin tulos on päätetty etukäteen. Nguyen Van Haille voidaan mätkäistä maksimituomio, koska hän ei myönnä syyllistyneensä rikokseen. Se sulkee pois mahdollisuuden neuvotella alemmasta tuomiosta”, Human Rights Watchin Aasian-osaston varajohtaja Phil Robertson sanoo.

Kaksi kohtalotoveria

Kaksi muuta CFJ-sivuston perustajaa jakaa Nguyen Van Hain kohtalon. Phan Thanh Hai, 42, on ollut pidätettynä yli vuoden ja Ta Phong Tan, 43, puolisen vuotta.

Kaikille kolmelle oli suunniteltu päivän mittainen oikeuskäsittely 17. huhtikuuta, mutta sitä lykättiin. Ihmisoikeusväki arvioi, että Vietnamin johto halusi siirtää ikävän asian vapun yli, sillä huhtikuun 30. on vuonna 1975 alkaneen kommunistivallan vuosipäivä.

Valtiollisen Thanh Nien -lehden mukaan syyttäjät tuovat oikeuteen yhteensä 421 kolmen kirjoittajan blogia.

Kolmikon ainoa nainen Ta Phong Tan oli aiemmin kommunistipuolueen jäsen ja poliisi. Hän kirjoitti kaksi vuotta sitten saavansa kohtelua, joka kumoaa Vietnamin johdon väitteet ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.

”Kaikki tietävät, etten kuulu mihinkään järjestöön tai puolueeseen. En vaadi hallituksen kaatamista enkä ole rikkonut mitään lakia. Olen vain toimittaja, vapaa ajattelija”, hän selitti.

Ta Phong Tan sanoi tarttuvansa epäoikeudenmukaisuuksiin ja puhuvansa tavallisten ihmisten puolesta. ”Siksi valtio käy kimppuuni”.

Paljon arkoja aiheita

CFJ on nostanut esiin arkoja aiheita, kuten Kiinan roolin ristiriitaisessa bauksiittikaivoshankkeessa ja painostuksen Etelä-Kiinan meren kiistassa, työmarkkinoilla yltyvän levottomuuden, laittomat maan takavarikot ja köyhien ankaran verotuksen.

HRW:n Robertsonin mukaan Vietnamissa tuomittiin viime vuonna 33 bloggaria ja ihmisoikeuspuolustajaa.

Internetin käyttäjien määrää nousi Vietnamissa viime vuonna 24 miljoonaan eli 28 prosenttiin väestöstä, Committee to Protect Journalists raportoi.

Uudet säännöt internetin käytöstä tulevat Vietnamissa  voimaan kesäkuussa. Toimittajajärjestöjen mukaan ne lisäävät sensuuria ja rajoittavat entisestään sananvapautta. Kaikki kommunistipuolueen kannasta eroava uutisointi uhkaa muuttua rikolliseksi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.