Uutiset / 29.09.2015

Barents Observerin päätoimittaja erotettiin

Stig Olsen sai maanantaina käteensä kirjeen, jossa hänen ilmoitettiin käyttäneen väärin asemaansa verkkolehti Barents Observerin päätoimittajana ja toimineen epälojaalisti työnantajaansa kohtaan. Erottaminen astui voimaan heti.

Barents Observer on Norjassa englanniksi ja venäjäksi ilmestyvä verkkolehti, joka on ollut alueelle tärkeä ja ainoa valtakuntien- ja kielirajat ylittävä riippumaton tiedonlähde pohjoisen Barentsin alueen asioista. Lehden omistavat kolme Norjan pohjoisinta maakuntaa.

-Tämä on surullinen päivä lehdistönvapaudelle Norjassa, sanoo rajat ylittävä pohjoisen alueen journalistien Barents Press –verkosto lausunnossaan. ”Päätös on myös viesti Venäjälle, että lehdistönvapauden perusarvot ovat uhattuina myös Norjassa.”

Viime toukokuussa omistajat ilmoittivat haluavansa oikeuden puuttua verkkolehden sisältöön. Nilsen julkisti asian ja sai vihat niskoilleen. Toimitus ei ole suostunut omistajien tahtoon lopettaa kriittisen juttujen kirjoittaminen ja muuttaa verkkolehti infoportaaliksi.

-Epälojaalisuus työnantajaa kohtaan kuulostaa perusteluna ontolta, kun tärkeitä asioita tuodaan julkisuuteen, sanoo Barents Press tukikannanotossaan.

Pohjoisnorjalaiset poliitikot eivät ole ilmeisesti ymmärtäneet, miten vapaa ja riippumaton lehdistö toimii, sanoo Barents Press, ja ehdottaa heille osallistumista riippumattoman journalismin luennoille.

Katso myös:


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.