Uutiset / 29.09.2015

Barents Observerin päätoimittaja erotettiin

Stig Olsen sai maanantaina käteensä kirjeen, jossa hänen ilmoitettiin käyttäneen väärin asemaansa verkkolehti Barents Observerin päätoimittajana ja toimineen epälojaalisti työnantajaansa kohtaan. Erottaminen astui voimaan heti.

Barents Observer on Norjassa englanniksi ja venäjäksi ilmestyvä verkkolehti, joka on ollut alueelle tärkeä ja ainoa valtakuntien- ja kielirajat ylittävä riippumaton tiedonlähde pohjoisen Barentsin alueen asioista. Lehden omistavat kolme Norjan pohjoisinta maakuntaa.

-Tämä on surullinen päivä lehdistönvapaudelle Norjassa, sanoo rajat ylittävä pohjoisen alueen journalistien Barents Press –verkosto lausunnossaan. ”Päätös on myös viesti Venäjälle, että lehdistönvapauden perusarvot ovat uhattuina myös Norjassa.”

Viime toukokuussa omistajat ilmoittivat haluavansa oikeuden puuttua verkkolehden sisältöön. Nilsen julkisti asian ja sai vihat niskoilleen. Toimitus ei ole suostunut omistajien tahtoon lopettaa kriittisen juttujen kirjoittaminen ja muuttaa verkkolehti infoportaaliksi.

-Epälojaalisuus työnantajaa kohtaan kuulostaa perusteluna ontolta, kun tärkeitä asioita tuodaan julkisuuteen, sanoo Barents Press tukikannanotossaan.

Pohjoisnorjalaiset poliitikot eivät ole ilmeisesti ymmärtäneet, miten vapaa ja riippumaton lehdistö toimii, sanoo Barents Press, ja ehdottaa heille osallistumista riippumattoman journalismin luennoille.

Katso myös:


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.