Uutiset / 16.11.2011

Arhinmäki: Tekijän puolella isoja mediakorporaatioita vastaan

Tekijänoikeusasioista vastaavan kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen mukaan taiteen ja kulttuurisisältöjen luomisen edellytyksistä täytyy huolehtia, oli kyse mistä taiteenlajista hyvänsä. Hän muistuttuaa, että tekijänoikeudet ovat osa luomisen edellytyksistä, sillä taidetta ei synny ilman toimeentuloa. Osalle luovan alan työntekijöistä tekijänoikeuskorvaukset ovat tärkein tulonlähde

 

- Tekijänoikeuksissa on kysymys luovan työn ja sen tulosten omistuksesta. Tekijät ja levittäjät taistelevat monimutkaistuvassa jakelumaailmassa myös siitä, kuka saa hyödyn kasvavasta luovasta taloudesta, korosti Tekijänoikeusfoorumin tänään Helsingissä avannut Arhinmäki.

Hänen mukaansa on tärkeää huolehtia oikeudenmukaisuudesta ja pienen ihmisen suojasta suuria korporaatioita vastaan. Tämä on myös taloudellinen ja kansallinen etu.

- Jos suuret mediatalot onnistuvat kaavailuissaan ja saavat entistä halvemmalla entistä kattavammat oikeudet tekijänoikeustuotteisiin, ja jättävät tekijöille kasvavasta kakusta pienenevän siivun, ne ampuvat itseään jalkaan.

-Työsuhdetekijänoikeus nousi edellisen kulttuuriministerin kaudella esille, eikä se onneksi edennyt. Sanon "onneksi", sillä minun ministerikaudellani tekijänoikeusolettama ei tule etenemään, Arhinmäki totesi.

Arhinmäen mukaan valtion tehtävä on huolehtia siitä, että luovan talouden hedelmät jaetaan oikeudenmukaisesti. Sen ohella valtion pitää olla lakien ja järjestelmien avulla auttamassa uusien liiketoimintatapojen syntymistä ja innovaatioiden muodostumista.

-Vai olisiko valtion ja kulttuurihallinnon tehtävänä myös suojella hyviä uusia ajatuksia vanhoilta dogmeilta, monopolien ja oligopolien lyhytnäköiseltä tuomiolta uusien luovien jakeluteiden syntyessä?

Arhinmäki ehdottaa muodostettavaksi tekijänoikeusalojen ammattilaisten neuvottelukuntaa, joka toimisi ministeriön neuvoa-antavana elimenä. Vuosittain järjestettävässä, tekijänoikeusasioita käsittelevässä foorumissa nostettaisiin avoimeen keskusteluun alan ajankohtaisia kysymyksiä. Ministerin toimesta opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltaisiin neuvottelukunnan ja foorumin käsiteltäväksi tulevat asiat.

- Mielestäni tämä palvelisi avoimuutta. On tärkeää ottaa myös huomioon kentän vastakkaiset intressit – tosin kaikki tietävät, ettei kaikkia ei voi miellyttää.

Lisätietoja:
-valtiosihteeri Jarmo Lindén, puh. 040 517 3379
-erityisavustaja Anna Tulusto, puh. 040 148 6502


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.