Uutiset / 08.04.2011

Arabikevät mursi tiedonvälityksen kaavamaisuuksia

Raporteissaan Egyptin, Tunisian ja useiden muiden arabimaiden tapahtumista viestimet onnistuivat lähentämään arabimaailmaa ja länttä aivan uudella tavalla, Arabiliiton pääsihteeri Amr Mussa uskoo.

Kairon kokouksen teemana oli arabien ja lännen suhteiden uusi aikakausi.

Sisällönanalyysiin erikoistuneen Media Tenor -yhtiön johtaja Roland Schatz muistutti, että kansainvälinen uutisvirta on vuosikymmeniä vahvistanut stereotypioita, joiden mukaan arabien ja muslimien elämä leimaavat väkivalta ja sorto. Arjen asiat ja elämän myönteiset puolet ovat unohtuneet.

"Väkivaltaiset tapahtumat ohjaavat uutisia, jotka ovat lännen mediassa olleet pääasiassa kielteisiä", hän sanoi.

Viime kuukausien mullistuksista on kuitenkin välittynyt myös myönteisiä uutisia. Kuvat ja videot tyranneja uhmaavista ja demokratiaa vaativista mielenosoittajista ovat romuttaneet myytin apaattisista arabikansoista.

Esimerkkiä lännelle

"Viime vuosikymmenen kuvissa olivat islamistit, Osama ja teloitukset. Edellisen vuosikymmenen kuvia hallitsivat palavat Yhdysvaltain liput ja kaapatut lentokoneet", Kairon amerikkalaisen yliopiston emeritusprofessori Abdallah Schleifer muistutti.

"Nyt saamme yhtäkkiä kuvia, jotka eivät ole lännenvastaisia, vaan nostavat esiin lännen hyväksymiä aiheita, kuten demokratian ja vapauden", hän jatkoi.

Schleifer näkee tilanteella kiintoisia vaikutuksia: Yhdysvaltain Wisconsinissa ay-oikeuksiaan puolustavat mielenosoittajat kantoivat tunnusta Kävele kuin egyptiläinen viitaten Kairossa nähtyyn rohkeuteen ja ylpeyteen.

"Media toi esiin Tahrir-aukiolle kokoontuneiden mielenosoittajien inhimillisiä puolia. Kyselyyn vastanneista yhdysvaltalaisista 80 prosenttia tunsi sympatiaa heitä kohtaan", Gallup Centre for Muslim Studies -laitoksen johtaja Dalia Mogahed kertoi.

Kaikki puhuivat englantia?

Median toiminnasta löytyi myös arvosteltavaa. Warwickin yliopiston etnisten suhteiden laitoksen tutkija Hisham Hellyer sanoi, että Egyptin vanhan vallan vastustajista huomio keskittyi liiaksi maallistuneisiin ja vapaamielisiin eliitin jäseniin.

Haastateltavien valinnoilla annettiin Hellyerin mielestä sellainen kuva, "että Tahrir-aukiolla kaikki puhuivat sujuvaa englantia."

"Toimittajilla on taipumus valita kiivaista näkemyksistään tunnettuja haastateltavia. He eivät  kuitenkaan edusta laajempia joukkoja, vaikka tarjoavat hyvää äänimateriaalia", hän arvioi.

Käsityksille arabien takapajuisuudesta ja barbarismista saatiin myös vahvistusta varsinkin videosta, jossa hevosilla ja kameleilla ratsastavat joukkiot hyökkäsivät Tahrir-aukiolle 2. helmikuuta, Gilles Kepel huomautti. Hän johtaa Lähi-idän ja Välimeren alueen tutkimusta Pariisin d'Etudes Politiques -laitoksessa.

"Se näytti keskiajan ja nykyajan yhteenotolta. Yhtäällä olivat miehet kamelien ja hevosten selässä ja vastassa iPhoneilla ja iPodeilla aseistautuneet nuoret mielenosoittajat."

Kepel uskoo videon vahvistaneen lännessä sympatiaa nuoria kohtaan, koska yleisö oli jo tietoinen näiden tavoitteista.

 

+ Arab League (http://www.arableagueonline.org )

+ American University in Cairo (http://www.aucegypt.edu/Pages/default.aspx )

+ Media Tenor (http://www.mediatenor.com/ )

+ Gallup Centre for Muslim Studies (http://www.gallup.com/se/127907/gallup-center-muslim-studies.aspx )

+ Centre for Research in Ethnic Relations at the University of Warwick (http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/crer/ )

+ Middle East and Mediterranean Studies at the Institut d’Etudes Politiques de Paris (http://www.theglobalexperts.org/)


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.