Uutiset / 25.06.2015

Älypuhelin torjuu ihmisoikeusloukkauksia

”Olemme kaikki nähneet, miten poliisin ja muiden liiallinen voimankäyttö tallentuu puhelimiin ja se johtaa toimenpiteisiin heitä vastaan”, sanoo Christof Heyns, joka toimii YK:n mielivaltaisten teloitusten erikoisraportoijana.

Hän muistuttaa, että miljardit ihmiset kantavat nyt tässä taistelussa tarvittavaa tehokasta asetta eli älykännykkää. ”Asian tunnettuus voi toimia merkittävänä pelotteena väärinkäytöksiä vastaan”, Heyes raportoi Genevessä koolla olevalle YK:n ihmisoikeusneuvostolle.

IT-välineistön hyödyistä on jo paljon näyttöä, vahvistaa Javier El-Hage Human Rights Foundationista. Demokratioissa sivulliset dokumentoivat poliisin raakuuksia ja omavaltaisia teloituksia. Kazakstanissa tai Venezuelassa raakuuksien kuvaajakin voi päätyä teloitetuksi, mutta siitäkin saattaa nyt jäädä todisteita.

”Jopa maailman suljetuimmassa ja sortavimmassa yhteiskunnassa, Pohjois-Koreassa, satelliittikuvat ovat auttaneet paikallistamaan vankileirejä ja teloituksia”, El-Hage jatkaa.

Hätäviesti vaaran uhatessa

Heyns raportoi, että eri tahoilla kehitetään sovelluksia, joiden avulla toimittajat, ihmisoikeuspuolustajat ja muut voivat vaaran uhatessa lähettää hätäviestin ja tiedon sijainnistaan.

Hänen mukaansa teknologia helpottaa ihmisoikeusloukkausten tutkintaa ja tekijöiden vetämistä vastuuseen. Tiedonkeruussa auttavat myös poliisien käytössä yleistyvät vartaloon kiinnitettävät kamerat.

Kehitykseen liittyy kuitenkin vaaroja, Heyns myöntää. ”Ihmisoikeuksien rikkojat voivat helposti loukata kansalaisten yksityisyyttä valvomalla esimerkiksi heidän sähköpostiaan ja muuta viestintäänsä.”

Se, että kansalaiset voivat hyödyntää sosiaalista mediaa järjestääkseen spontaaneja mielenilmauksia, saattaa myös johtaa viranomaisten ylireagointiin.

Toisaalta vaarana on myös se, että videoimatta jääneitä tapahtumia ei pidetä uskottavina.

”On varottava ajatusmallia, jonka mukaan asia ei tapahtunut, ellei siitä ole tallennetta”, Heyns muistuttaa ja varoittaa, että tietoverkkojen ulkopuolelle jääneet ovat usein erityisen suojelun tarpeessa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.