Uutiset / 06.07.2015

Vasemmistolehdet taistelevat jatkostaan

Pohjois-Suomen vasemmistolehden Kansan Tahdon neljä työntekijää on päätetty irtisanoa. Lehden viikoittainen ilmestyminen loppuu ensi vuoden alussa, ja myös työt lehdessä saattavat loppua.

Lehden talousvaikeuksien taustalla ovat Vasemmistoliiton yt-neuvottelut, jotka puolue joutui käymään viimekeväisen vaalitappionsa jälkeen. Puoluehallitus päätti lopettaa Kansan Tahdolle maksettavat lehdistötuet kokonaisuudessaan vuodesta 2016 alkaen. Myös Satakunnan Työ ja Ny Tid menettivät lehdistötukensa, ja Kansan Uutisten tukea pienennetään.

Kustannus Oy Kansan Tahdon toimitusjohtaja Sirpa Kovalainen toivoo, että lehden jatkamiseksi löytyisi vielä keino ja rahoitus. Tällöin irtisanottu henkilöstö kutsuttaisiin takaisin töihin.

”Puolueen tuki on ollut 20–30 prosenttia lehden budjetista. Ilman sitä tekisimme tappiota joka viikko. Etsimme nyt uusia tukia ja ratkaisuja, jotta ensi vuonna voitaisiin tehdä esimerkiksi teema- tai kuukausinumeroita. Irtisanotuille on kerrottu, että jos jokin konsti löytyy, heidän työnsä jatkuu”, Kovalainen sanoo.

Satakunnan Työn päätoimittaja Sirpa Koskinen kertoo, että kaksi lehden työntekijää on irtisanottu.

”Kansan Uutiset Oy ei kustanna meitä enää ensi vuonna. Jatkomahdollisuuksia mietitään vielä, ja uutta kustantajaa etsitään”, Koskinen sanoo.

 

Kansan uutiset ja Ny Tid jatkavat normaalisti

Kansan Uutiset kertoi toukokuussa verkkolehdessään, että Kansan Uutisten ilmestymiseen leikkaukset eivät vaikuta. Kansan Uutisten Viikkolehti ilmestyy jatkossakin, ja verkkolehteä tehdään kuten ennenkin.

Myöskään ruotsinkielisessä Ny Tid -lehdessä ei toistaiseksi ole tiedossa henkilöstö- tai muita vähennyksiä, vaikka Vasemmistoliiton lehdistötuki loppui. Ny Tidin päätoimittaja Janne Wass kertoo, että menetettyjen tukien tilalle etsitään nyt muuta rahoitusta.

”Yritämme saada lisää tilaajia, lisää rahoitusta kahdelta meitä tukevalta säätiöltä ja lisää jäseniä tukijärjestöömme Tigern rf:ään”, Wass sanoo.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.