Uutiset / 12.12.2011

SJL kääntää joka kiven Otavamedian yt-toimissa

Otavamedian yt-neuvottelut loppuivat kuuden viikon lakisääteisen vähimmäisajan jälkeen tilanteeseen, jossa työntekijäpuoli ilmoitti olevansa eri mieltä lopputuloksesta ja koko saneeraustoimien perusteista.

Otavamedia ilmoittaa irtisanottujen määräksi 44. Journalistiliiton saamien tietojen mukaan heistä 19 on toimituksellista henkilöstöä ja 25 toimihenkilöitä. Toimituksellisen väen joukossa on huomattava osa graafisessa suunnittelussa. Myös eläke- ja osa-aikajärjestelyt ovat tiettävästi esillä.

Tämän lisäksi Otavamedia neuvottelee vielä toimenkuvamuutoksista. Jos niissä ei päästä tulokseen, vaihtoehtona voi olla lisää irtisanomisia vuoden lopulla.

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen kuvaa Otavamedian yt-kierrosta erittäin vaikeaksi. Journalistien puolesta neuvotelleiden tehtävä oli jo alkuun hyvin haastava, kun koko vähennystarpeeksi ilmoitettiin 80 työntekijää. Heistä 50 olisi ollut toimituksellista henkilöstöä, mikä olisi merkinnyt joka viidennen journalistin lähtöä talosta.

”Yt-laki lähtee siitä, että neuvotteluissa pitää pyrkiä yksimielisyyteen yhteistoiminnan hengessä. Työnantajan menettelyn vuoksi tällä kierroksella on ollut vaikeaa käydä läpi perusteita sille, miksi ja miten työ vähenee. Tiedonsaanti on ollut kiven alla, ja samaan aikaan Otavamedia on herkkänahkaisesti vartioinut kaikkea, mitä neuvotteluista sanotaan”, Savolainen sanoo.

Edunvalvontajohtajalta ei myöskään heru tunnustusta Otavamedian tavalle kohdella joitakin perhevapailla olevia journalisteja. Näiden irtisanominen on ratkaistu eräänlaisen ennakkopäätöksen kautta, jolloin asiasta ilmoitetaan välittömästi nyt vapaan aikana ja muodollinen irtisanominen tapahtuu perhevapaan päätyttyä sikäli kun uusia tehtäviä talossa ei ole tarjolla.

”Journalistiliitto haluaa katsoa tässä jutussa kuten aina kaikki mahdolliset riitautusnäkökohdat. Me perkaamme sen, onko tilanteessa laillisia irtisanomisperusteita, noudatetaanko uudelleensijoitus- ja takaisinottovelvollisuuksia, onko irtisanomisjärjestys työehtosopimuksen mukainen ja luonnollisesti myös sen, onko koko yt-menettely täyttänyt lain vaatimukset”, Petri Savolainen sanoo.

Journalistiliitto tapaa Otavamedian irtisanottavat ensimmäisen kerran jo kuluvalla viikolla.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.