Uutiset / 31.10.2013

Sanoma vähentää jopa 70 työsuhdetta

Nykymuotoisia Nelosen tv-uutisia uhkaa lakkautus. Yhtiö suunnittelee tilalle uutta, nettivetoista uutiskonseptia. Helsingin Sanomissa, Nelosen uutisissa ja Metrossa käynnistyvät ensi viikolla yt-neuvottelut, joissa vähennystarpeen arvioidaan olevan enintään 70 työsuhdetta.

Hollannissa Sanoma aikoo karsia 32 aikakauslehteä. Vaarassa on 500 työpaikkaa.

”Toimitukselle tämä on sokki”, sanoo Helsingin Sanomien pääluottamusmies Jussi Ahlroth. ”Musta päivä HS:n historiassa.”

- Sanomien yt-ilmoitusta on myös Journalistiliitossa osattu – pelolla – odottaa, mutta suunniteltujen henkilöstövähennysten määrä on järkytys, sanoo liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

- MTV Median lisäksi nyt myös Sanoma on rajusti leikkaamassa television uutistoimintaa. Suunnitellut toimet tulevat vaikuttamaan laajasti koko Helsingin Sanomiin ja johtanevat merkittäviin vähennyksiin myös lehden puolelle.

- Toimituksellisen henkilöstön vähentämisellä ei laatua paranneta, sanoo Savolainen. - Pienemmällä väellä parempaa laatua – ei ole toimiva yhtälö.

- Kuten valitettavan usein on nähty ja kantapäänkautta koettu, vähentäminen johtaa helposti leikkauskierteeseen, mistä kertovat mediayritysten toistuvat yt-neuvottelut.

- Esimerkiksi Alman Pohjolan Sanomissa väkeä vähennettiin reilu vuosi sitten, nyt toistamiseen ja samalla ilmestymiskertoja tiputetaan seitsemästä viiteen. Kuluttajalle laatu tuskin on parantunut, kommentoi Savolainen.

Alalla on vuoden 2008 syksyn jälkeen vähennetty tuhat toimituksellista työpaikkaa. Tämän vuoden saldo tähän mennessä on 180 irtisanottua journalistia, minkä lisäksi tulevat muun muassa määräaikaisuuksien päättymiset, eläke- ja eropaketit sekä freelancereiden työtilaisuuksien vähentyminen.

Sanomien yt-neuvotteluihin liiton työehtoyksiköstä on tulossa avuksi kaksi juristia.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.