Uutiset / 01.12.2023

Porkkanaraha yhdistysrajat ylittävään yhteistyöhön jatkuu

Journalistiliiton valtuusto keskusteli toisen kokouspäivänään aloitteista, jotka koskivat porkkanarahaa, pressikortin käyttöä, matkakulujen korvaamista ja toimitusosastojen avustusta.  

Liitto on tarjonnut yhdistyksille niin sanottua porkkanarahaa yhdistysrajat ylittävään yhteistyöhön. Kokeilusta on saatu hyvä kokemuksia. Viime vuonna tällaisia tapahtumia oli 13, ja niissä oli mukana 440 jäsentä. Valtuusto hyväksyi kokeilun jatkamisen vuosille 2024–2025. 

Rahan jakokriteereihin hyväksyttiin täsmennyksiä, esimerkiksi että porkkanarahaa maksetaan pääsääntöisesti läsnätilaisuuksiin. 

Pressikortin käyttölinjauksista ei keskustelua 

Helsingin Seudun Journalistit esitti, että valtuusto kävisi keskustelun liiton jäseneduista ja siitä, miten niistä ja niiden käytöstä olisi syytä viestiä jäsenille. Aloitteessa toivottiin keskustelua etuuksien käytöstä. Valtuustossa ei kuitenkaan syntynyt tästä keskustelua.  

Journalistiliitolla on kahdenlaisia jäsenetuja. Toiset liitto on neuvotellut itse ja toiset ovat erilaisten yritysten tai yhteisöjen tarjoamia. Näistä löytyy tietoa liiton nettisivuilta. Liiton neuvottelemien jäsenetujen lisäksi ovat edut, joita erilaiset yritykset tai yhteisöt tarjoavat itse. 

Aloite hylättiin siltä osin, että liitto ei voi lähteä kartoittamaan, missä kaikkialla yritys tai yhteisö on päättänyt antaa medialle vapaan pääsyn. 

Toimitusosastojen perusavustukseen korotus 

Helsingin Seudun Journalistit esitti aloitteessaan korotusta toimitusosastojen perusavustukseen. Avustuksen määrä on ollut pitkään sama. Samalla muistutettiin, että osastot voivat hakea toimintaansa myös harkinnanmukaista avustusta tai niin sanottua porkkanarahaa, jota voi hakea yhdistysrajat ylittävään toimintaan.  

Valtuusto hyväksyi tämän aloitteen. 

Matkakulujen korvaaminen hylättiin 

Pohjois-Suomen Journalistit oli esittänyt valtuustolle, että matkakulut Journalistiliiton kaikille jäsenille tarkoitettuihin koulutuksiin korvataan joukkoliikenteen hintojen mukaan.  

Tämä aloite hylättiin, koska ehdotettu matkakorvausten malli olisi liitolle erittäin kallis ja leikkaisi liiton koulutustarjontaa selvästi ja heikentäisi jäsenten palvelemista. Koulutuksiin varattu raha menisi matkakorvauksiin. Moni liiton koulutustilaisuus järjestetään webinaareina tai niin, että niihin voi osallistua etänä mistä päin maata vain.  


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.