Uutiset / 15.12.2011

Liitot peräänkuuluttavat yritysten vastuuta

 

Graafinen teollisuus vähentää rajusti työpaikkoja
 
 
Graafisen alan palkansaajajärjestöt ovat huolissaan siitä, että alan yritykset ovat käyneet yt-neuvotteluja vähentääkseen työntekijöitään silloinkin, kun kyseessä on voitollinen toiminta. Työpaikkoja on katoamassa graafiselta alalta tuhansia, ei satoja tai kymmeniä.
 
Henkilöstöä eli pysyviä kuluja on jopa haluttu vähentää, jotta voitot säilyvät aikaisemmalla tasolla. Vaikka media on murroksessa ja lehdistöä kohtaa ensi vuoden alusta 9 prosentin arvonlisävero tilatuille sanoma- ja aikakauslehdille, ovat alan yritykset edelleen pääosin taloudellisesti hyvin menestyviä.
 
Lehtiyritysten syksyllä käymistä yt-neuvotteluista erityisesti Otavamedia on saanut ansaittua huomiota. Työnantaja esitti yt-kutsussa 80 työntekijän vähentämistä. Neuvotteluissa päädyttiin erimielisyyteen, jonka jälkeen työnantaja joulun alla päätyi irtisanomaan 44 työntekijää, joista 19 on journalisteja ja 25 muita toimihenkilöitä.
 
Samalla Otavamedia ilmoitti käyvänsä vielä neuvotteluja tehtävänkuvien muutoksista. Nämä voivat johtaa lisäirtisanomisiin aivan vuoden lopussa. Yt-neuvotteluissa ei kaikilta osin käyty läpi perusteluja henkilöstön vähennyksille. Näin ollen myöskään vähennysten vaikutuksia ja vaihtoehtoja ei kaikilta osin voitu käsitellä.
 
Painotaloista voi mainita esimerkiksi turkulaisen Hansaprintin, jossa  neuvoteltiin aiemmin syksyllä  65 työntekijän vähentämisestä. 
 
Liitot peräänkuuluttavat yritysten vastuuta työntekijöitään kohtaan. Toimintaympäristön muutoksiin on osin reagoitu liiallisen voimakkain toimin, vaikka taloudellista tai tuotannollista pakkoa tällaisiin leikkauksiin ei olisi ollut.
 
 
Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM
Suomen Journalistiliitto SJL
Ammattiliitto PRO
Mediaunioni MDU
 
Lisätietoja:       Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen, 0400 981 957
Teamin puheenjohtaja Timo Vallittu, 050 303 9265
PRO:n  sopimusalavastaava Liljan-Kukka Runolinna, 0500 414 674
MDU:n toiminnajohtaja Pekka Teinilä, 050 553 2508
 

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.