Uutiset / 17.11.2016

Journalistikokous huipentui Afrikan naisten filmifestivaaliin

Sähköisen median naistoimittajien järjestön IAWRT:n kokouksessa pohdittiin muun muassa naisjournalistien turvallisuutta ja uutishuoneiden sukupuolijakaumaa.

”Järjestömme vahvuuksiin kuuluu se, että mukana on ihmisiä niin monista erilaisista maista. Näissä kokouksissa voimme oppia paljon toisiltamme”, IAWRT:n ruotsalainen puheenjohtaja Gunilla Ivarsson sanoi.

Women's Media Centerin (WMC)  raportti vuodelta 2015 kertoo, että painettujen viestimien reporttereista on naisia 38 prosenttia, valo- ja videokuvaajissa naisten osuus on 27 prosenttia ja television uutistuotannossa 41 prosenttia.

Elokuva-alalla erot ovat räikeämpiä. Yhdysvalloissa vuonna 2014 parhaiten tuottaneen 250 filmin ohjaajista, vastaavista tuottajista, tuottajista, käsikirjoittajista, kuvaajista ja leikkaajista 83 prosenttia oli miehiä, WMC:n raportti paljastaa. Yksikään vuoden 2013 sadasta tuottoisimmasta elokuvasta ei ollut mustan naisohjaajan käsialaa.

Tarinoita oikeista naisista

Ensimmäinen Her Africa Film Festival järjestettiin, jotta naiset, jotka haluavat kertoa tarinoitaan elokuvan keinoin, voivat jakaa kokemuksiaan muiden kanssa, IAWRT:N Etelä-Afrikan osaston puheenjohtaja Sara Chitambo selittää.

Festivaalille kutsuttiin afrikkalaisia ja muualla asuvia afrikkalaistaustaisia elokuvantekijöitä. Töitään vuosilta 2012–2016 lähetti yli 40 tekijää 13 maasta, ja niistä valittiin esitettäviksi 12.

Tapahtuman osanottajien mielestä naisten aliedustus mediassa ja elokuva-alalla johtaa yksiulotteiseen naiskuvaan, jolloin tarinat oikeista naisista jäävät kertomatta.

”Olisin suurissa vaikeuksissa, jos uskoisin, että mustat naiset ovat sellaisia kuin näen televisiossa”, sanoo yhdysvaltalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Nefertite Nguvu, joka toi festivaaleille elokuvansa In the Morning.

Filmi kuvaa yhdeksän ystävyksen elämää New Yorkin Brooklynissa 24 tunnin aikana. Nguvu sanoo kyllästyneensä siihen, että mustien elämästä kerrotaan vain liittyen suuriin ristiriitoihin, joten hän teki elokuvan ”tavallisista ihmisistä.”

Elokuvan alle 100 000 dollarin budjetti koottiin osin Kickstarterin joukkorahoituksella.

”Naisiin ja afrikkalaisiin keskittyvät festivaalit ovat välttämättömiä kaltaisilleni tekijöille, joiden työt eivät kiinnosta kaikkia valtavirran katselmuksia”, Nguvu pohtii.

Lesbot tubettavat

Festivaalin tauoilla esitettiin johannesburgilaisen Straightup Median Youtubeen tuottamia Pink Shorts -sarjan videoita, joissa lesbot kertovat elämästään.

”Afrikassa on tehty vain vähän seksuaalivähemmistöihin liittyvää sisältöä. On mahtavaa, että löytyy tällaisia rohkaisevia tilaisuuksia esittää sitä”, ryhmään kuuluva Jennifer Shinta Ayebazibwe sanoo.

Kännykkäkameralla kuvatut videot ovat saaneet somessa joitakin satoja katsoja, mutta  Ayebazibwen mukaan tavoitteena eivät olekaan suuret yleisöt vaan sisällön tarjoaminen niille, jotka tarvitsevat sitä.

Ryhmällä on kuitenkin uusia suunnitelmia. ”Toivottavasti voimme ensi vuonna tuoda jotakin hienoa tälle festivaalille”, Ayebazibwe sanoo.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.