Uutiset / 09.10.2012

Intialaistoimittaja kirjoitti romaanin tappouhkauksien innoittamana

Tejpal kirjoitti ajankulukseen romaanin The Story of My Assasins, joka ilmestyi Intiassa 2009 ja vastikään Yhdysvalloissa. Kirjan päähenkilö on intialainen uutistoimittaja, jolle selviää, että hänen päästään on luvattu palkkio. Asiaa penkoessaan hän paljastaa samalla ruman intialaisen todellisuuden, jota leimaavat korruptoitunut eliitti yhtäällä ja köyhyyteen vajonnut kansa toisaalla.

Tejpal toivoo länsimaisten lukijoiden saavan kirjasta käsityksen siitä, miten loputtoman monimutkainen kokonaisuus Intia on.

”Aikanaan Intia nähtiin käärmeiden, gurujen ja köyhyyden valtakuntana. 15 vuotta sitten siitä sukeutui ydinasevalta ja tietokoneohjelmoinnin keskus. Mikään määritelmä ei kuitenkaan kata koko todellisuutta”, Tejpal sanoo.

Kirja sisältää karkeaa kieltä sekä kosolti seksiä ja väkivaltaa. Tejpalin mukaan sitä kiitettiin kotimaassa alaluokkaisen Intian aidosta kuvauksesta.”Jos kirjailija haluaa vangita todellisuuden, kielen on oltava aitoa. Valitettavasti kadun varjoisen puolen kulkijat eivät puhu Harvardin englantia, eikä kirjallisuuden tehtävä ole opettaa koululapsia.”

Kirjassa sanotaan, että 50 vuotta demokratiaa ei ole muuttanut Intiassa mitään, mutta Tejpal tekee pieniä varauksia. ”Suuria muutoksia on tapahtunut kastittomien, naisten ja alkuperäisheimoihin kuuluvien asemassa. Mutta se ei riitä, sillä monen elämä on edelleen synkkää. On rikollisuutta, kerjääviä pikkulapsia ja Afrikkaan vertautuvaa köyhyyttä. Samaan aikaan totta ovat myös menestyvä ohjelmointiala, ydinvoima ja vauraus.”

Hindujen ja muslimien välinen konflikti muodostaa kirjan pohjavirran. Tejpalin mukaan intialainen kadunmies pitää yhä Pakistania vihollisena ja päinvastoin. ”Uskoakseni näitä tunteita käytetään harkitusti hyväksi.”

Committee to Protect Journalists määrittää Intian maailman kahdeksanneksi vaarallisimmaksi maaksi. Tejpal ei nähnyt itseensä kohdistuneissa tappouhkauksissa mitään järkeä, mutta oppi pakon edessä elämään jatkuvan poliisivartion kanssa.

”Delhin poliisi sanoi, että henkeäni vaanineet tappajat oli pestannut Pakistanin tiedustelupalvelu ISI. Olin silloin napit vastakkain Intian hallituksen kanssa korruptiopaljastusten takia. Tappouhan taka-ajatuksena oli, että jos minulle tapahtuisi jotain, siitä syytettäisiin hallitusta, joka kaatuisi.”

Tejpal vakuuttaa, että Intiassa vallitsee lehdistönvapaus ja journalistit tekevät paljon epämukavaa työtä. ”Voisimmeko tehdä enemmän? Tietenkin, mutta pian herää kysymys taloudellisesta, kuten myös fyysisestä, hyvinvoinnista. Tällaisella työllä tienaa huonosti, mikä nousee usein suuremmaksi haasteeksi kuin fyysinen uhka.”

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.