Uutiset / 05.02.2024

Gazan sodassa kuollut ainakin 122 mediatyöläistä

Suomen Journalistiliitossa sytytettiin 5.2. kynttilä Gazassa kuolleiden journalistien muistoksi. Kuva: Mika Heijari

Geneve (IPS)

Israelin sotilasoperaatio Gazassa oli helmikuun alkuun mennessä vaatinut ainakin 122 toimittajan tai muun mediatyöläisen hengen, YK:n ihmisoikeusasiantuntijat raportoivat.

”Olemme järkyttyneitä siitä, miten suuret määrät toimittajia ja muita viestintävälineiden työntekijöitä on murhattu tai joutunut hyökkäyksen kohteeksi, haavoittunut ja pidätetty miehitetyllä palestiinalaisalueella viime kuukausina”, asiantuntijat julistavat. He kuvaavat toimintaa röyhkeäksi ja kansainvälisestä oikeudesta piittaamattomaksi.

Julistuksen takana on viisi riippumatonta raportoijaa, jotka toimivat Genevessä YK:n ihmisoikeusneuvoston mandaatilla.

He tuomitsevat toimittajiin kohdistuvat väkivallan ja vetoavat kaikkiin konfliktin osapuoliin mediaväen suojelemiseksi.

Lokakuun 7. päivänä alkaneen Gazan sodan aikana alueella on YK:n mukaan surmattu 122 media-alan työntekijää. Lisäksi Hamas tappoi sodan aloittaneessa hyökkäyksessään 4 israelilaista journalistia ja Libanonissa kuoli 3 toimittajaa Israelin rajaseudulle kohdistamissa pommituksissa.

Lukemattomia mediatyöläisiä on haavoittunut, ja Israel on pidättänyt kymmeniä palestiinalaistoimittajia Gazassa ja Länsirannalla.

Julistuksen laatijat osoittavat kunnioitustaan Gazan mediatyöläisten rohkeudelle ja sitkeydelle, kun he vaarantavat henkensä päivittäin täyttäessään velvollisuuksiaan.

”Toimittajat ovat hyvin harvoin joutuneet maksamaan näin kovan hinnan pelkästä oikeudesta tehdä työtään”, he muistuttavat.

Esimerkkinä mainitaan Al Jazeeran toimittaja Wael al Danouh, joka menetti vaimonsa, kaksi lastaan ja yhden lapsenlapsen Israelin pommituksessa 25. lokakuuta.

Al Danouh haavoittui itsekin joulukuun lopulla Israelin drooni-iskussa, joka tappoi hänen kuvaajansa ja poikansa, joka työskenteli myös Al Jazeeran toimittajana.

YK:n raportoijat huomauttavat, että toimittajien kimppuun on käyty siitä huolimatta, että heillä on lehdistötunnuksin varustetut liivit, kypärät ja autot.

”Se viittaa siihen, että murhat, haavoittamiset ja pidätykset ovat Israelin joukkojen tietoinen strategia median vaientamiseksi ja kriittisten äänien hiljentämiseksi.”

”Kansainvälinen humanitaarinen oikeus takaa journalisteille saman suojelun kuin siviileille. Valikoivat hyökkäykset ja toimittajien murhat ovat sotarikoksia” raportoijat muistuttavat.

Heidän mukaansa siviilien henki voi konfliktien aikana riippua siitä, toteutuuko heidän oikeutensa saada tietoa. Toimittajia tarvitaan tuon tiedon välittäjiksi. Lisäksi journalisteilla on keskeinen rooli ihmisoikeuksien puolustajina ja julmuuksien todistajina.                                        

Raportoijat esittävät syvän huolensa sitä, että Israel estää Gazan ulkopuolisen median pääsyn alueelle muutoin kuin omien joukkojensa mukana. Tämä ja toistuvat katkot nettiyhteyksissä epäävät sekä Gazan asukkailta että ulkomaailmailmalta oikeuden tietoon.

Raportoijat vaativat Israelia päästämään toimittajat Gazaan ja suojeleman heidän turvallisuuttaan siellä. 

”Vaadimme myös konfliktin osapuolia sallimaan ja turvaamaan kansainvälisten normien mukaiset nopeat, riippumattomat ja puolueettomat tutkimukset jokaisesta toimittajamurhasta.”

He vetoavat myös kansainväliseen tuomioistuimeen ja kansainväliseen rikostuomioistuimeen, jotta ne kiinnittäisivät erityistä huomiota vaaralliseen hyökkäysten ja rankaisemattomuuden malliin, joka on yleistynyt toimittajiin kohdistuvissa rikoksissa lokakuun 7. päivästä lähtien.                                                                                                                                

Julistuksen laatijat ovat YK:n alaiset ihmisoikeusraportoijat Irene Khan, jonka erikoisalaa ovat mielipiteen- ja ilmaisunvapaus, Frencesca Albanese, joka on perehtynyt mehitettyjen palestiinalaisalueiden ihmisoikeustilanteeseen, Mary Lawlor, joka seuraa ihmisoikeuspuolustajien tilannetta, Morris Tidball-Binz, joka raportoi laittomista ja mielivaltaisista pikateloituksista sekä Ben Saul, jonka alaa on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien edistäminen terrorisminvastaisessa taistelussa.

(Inter Press Service)


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.