Uutiset / 28.09.2010

Etelä-Suomen Sanomat tuomittiin jättikorvauksiin

Irtisanomisiin ei ollut lain mukaista asiallista ja painavaa syytä, vaan toimittajat irtisanottiin ikänsä perusteella syrjivin tai tasapuolisuutta muuten loukkaavin perustein.

Oikeus velvoitti työnantajan korvaamaan kullekin kantajalle 12 kuukauden palkkaa vastaavan määrän ja yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä 5 000 euroa. Lisäksi Esan Kirjapaino sai maksettavaksi kantajien oikeudenkäyntikulut. Yhteensä maksettavaa kertyi noin 300 000 euroa.

Oikeuden mukaan työvoiman vähentämiseen oli olemassa tuotannolliset syyt. Kuitenkin oikeus katsoi, että kantajat olivat valikoituneet samassa asemassa olevien toimittajien joukosta irtisanottaviksi ikänsä perusteella. Irtisanottavien osaamista ja ammattiataitoa ei ollut selvitetty.

Yhdenvertaisen kohtelun vastainen irtisanominen on työsopimuslain irtisanomisperusteita koskevan yleissäännöksen vastainen. Syrjivin perustein suoritettu irtisanominen ei täytä lainkohdassa edellytettyä asiallisuuden ja painavuuden vaatimusta.

Tuomitun korvauksen määrää on korottanut erityisesti työsuhteen pitkä kesto. Oikeus katsoi tämän lisänneen työnantajan menettelyn loukkaavuutta ja se, että kantajat olivat lähellä eläkeikää.

Lisätietoja:

työehtoasiamies Sanna Nikula 0400-548708

edunvalvontajohtaja Petri Savolainen 050-5342485

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.