Uusimmat

Etelä-Amerikan kirjeenvaihtajille kattojärjestö

Caracas (IPS) Etelä-Amerikan maissa toimivien ulkomaisten kirjeenvaihtajien yhdistykset ovat perustaneet yhteisen kattojärjestön. Päätös tehtiin lokakuun lopulla Chilessä pidetyssä kokouksessa.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin saksalaisen DPA:n Chilen-kirjeenvaihtaja Mauricio Weibel. Hänen mukaansa järjestö syntyy erikoisella hetkellä, jota leimaavat tiedonvälityksen mullistukset ja yleisön tulo mukaan sisällöntuotantoon. Myös globaali geopolitiikka on muutoksen tilassa, kun uudet vallat, kuten Kiina, Intia ja Latinalainen Amerikka, voimistavat ääntään.

"Me kirjeenvaihtajat olemme olleet yksinäisiä susia. Sen huomaa erityisesti, kun lähdemme – useimmiten yksin – raportoimaan sodista, huippukokouksista ja muista tapahtumista", Weibel sanoo. Hän uskoo, että uusi järjestö helpottaa yhteistyötä kollegojen kesken.

Järjestön perustamiseen osallistui kirjeenvaihtajayhdistysten edustajia Argentiinasta, Boliviasta, Brasiliasta, Chilestä, Ecuadorista, Perusta ja Uruguaysta sekä Kolumbiassa ja Paraguayssa toimivia journalisteja.

Mukana on suuria, jopa sadan jäsenen yhdistyksiä Rio de Janeirosta, Limasta ja Caracasista, mutta myös pienempiä ryhmiä esimerkiksi Montevideosta ja Brasiliasta.

Järjestö pyrkii laajentamaan toimintaansa Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian alueella. Se pitää virallisen kokouksen kolmen vuoden välein, mutta kokoontuu vuosittain ajankohtaisten teemojen ympärille. Ensi vuonna Argentiinan Mar de Platassa järjestettävässä foorumissa on aiheena ihmisoikeudet.