Uutiset / 09.06.2014

Av-kääntäjien vetoomus luovutettiin työministeri Ihalaiselle

Av-kääntäjiä edustavat Suomen Journalistiliitto, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto sekä Käännösalan asiantuntijat luovuttivat maanantaina 9.6. työministeri Lauri Ihalaiselle vetoomuksen, jossa ministeriä pyydettiin edistämään av-kääntäjien käynnissä olevia työehtosopimusneuvotteluita ja parantamaan itsensä työllistäjien asemaa, mikä koskettaa myös suurta av-kääntäjien ulkopuolista työntekijäryhmää.

Hieman alle tunnin kestänyt keskustelu käytiin hyvässä hengessä. Ministeri oli yhtä mieltä siitä, että av-kääntäjien ammattikunnan tilanne vaatii parannuksia. Muutoksia parempaan vaatii kaikkien itsensä työllistäjien asema niin kollektiivisen neuvotteluoikeuden kuin työsuhteen ja yrittäjyyden rajanvedonkin osalta.

Työministeri lupasi tehdä voitavansa av-käännösalan neuvottelujen jouduttamiseksi ja osapuolten kannustamiseksi, jotta alalle saataisiin niin työnantajia kuin työntekijöitäkin tyydyttävät yhtenäiset ja kohtuulliset ehdot. Yhtä lailla hän sanoi paneutuvansa myös itsensä työllistäjien asiaan vielä tämän vaalikauden aikana, jotta seuraava hallitus pääsee ensi keväänä jatkamaan työtä hyvältä pohjalta.

Lisätietoja antavat:

  • Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen, Suomen Journalistiliitto, 050 534 2485
  • Puheenjohtaja Kristiina Antinjuntti, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, 0400 504 234
  • Lauri Mäkelä, av-kääntäjä, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, 040 832 1727
  • Toiminnanjohtaja Hanna Gorschelnik, Käännösalan asiantuntijat, 050 576 2553
     

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.