Uutiset / 25.02.2013

Arvostelijat huolestuivat kritiikin kierrätyksestä

Julkaisemassaan kannanotossa Suomen arvostelijain liitto SARV sanoo, että taiteesta ja kulttuurista kirjoittamisen moniäänisyys on Suomessa häviämässä:

 ”Sanomalehdet kierrättävät samaa aineistoa useissa eri lehdissä ja taiteen eri alojen kritiikkiä saattaa jatkossa kirjoittaa vain kourallinen arvostelijoita."

Arvostelijain mukaan saiteen tuore arviointi ja eri näkökulmien etsiminen sen tulkintaan on ollut suomalainen perinne; sanomalehdet ovat pyrkineet erottautumaan edukseen muista hankkimalla asiansa osaavia kriitikoita, joilla on omintakeista sanottavaa ja rohkeita näkökulmia.

Lähes kaikki isot sanomalehdet ovat nyt liittyneet erilaisiin juttujen kierrätysrinkeihin, joissa samoja tekstejä ollaan julkaisemassa maan joka kolkalla.

”Moniäänisyyden ohella lehdistömme keskeinen vahvuus, paikallisuus, on vaarassa kuihtua. Valitettava kehitys alkoi jo muutama vuosi sitten suppeina tekstien vaihtosopimuksina eri maakuntalehtien kesken. Sitä vauhditti eräiden isojen mediakonsernien pyrkimys pakottaa vapailta journalisteilta itselleen kaikki mahdolliset heidän työnsä tekijänoikeudet”. kannanotossa sanotaan.

SARVin mukaan esimerkiksi Sanoma-konsernille voivat nykyään tehdä freelance-työtä vain ne, jotka luovuttavat korvauksetta työnsä kaiken jatkokäytön ja –myynnin. Samalla Sanoma-konserni kieltää sen, että taidearvostelija voisi itse käyttää myöhemmin työtään muissa yhteyksissä. Konserni päättää yksinoikeudella käytetäänkö sitä koskaan enää missään vai julkaistaanko se kaikissa konsernin lehdissä tai myydään muille lehdille.

Kaikkiaan 34 sanomalehteä julkaiseva Alma Aluemedia julkaisee osan taidearvosteluistaan useissa eri lehdissään.

”Nyt Alma on ryhtynyt karsimaan taiteesta kirjoittavia kriitikkojaan ja keskittää arvostelut muutamille kirjoittajille, joiden tekstit leviävät kautta koko maan. Tämän vuoden alusta Alma Aluemedia liittyi lehtijuttujen kierrätysrinkiin Pohjalaista ja Ilkkaa julkaisevan Ilkka-Yhtymän kanssa. Mukaan rinkiin tulevat lehtitietojen mukaan myös Turun Sanomia julkaiseva TS-Yhtymä sekä oululainen Kaleva”, SARV toteaa.

Kannanoton mukaan lehtien saman saman taidekritiikin julkaisemisella tavoittelema säästö on todellisuudessa marginaalinen, kun taidearvostelijat ovat useimmiten freelancereita eikä heidän palkkiotasonsa ole koskaan ollut korkea.

SARV korostaa, ettei kyse ole vain arvostelijoiden edusta, vaan suomalaisen taiteen suhteesta lukevaan yleisöön, viestinnän moniäänisyydestä ja lehdistön tulevaisuudesta.

”Suomi ei voi olla niin köyhä maa, että meillä on varaa vain harvoihin näkemyksiin taiteesta ja kulttuurista”, arvostelijat muistuttavat.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Elisabeth Nordgren, 040 588 6974, puheenjohtaja@sarv.fi

Kulttuuritoimittaja Heikki Jokinen, heikki.jokinen@welho.com


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.