Uutiset / 01.09.2016

Alma Talent Oy ei neuvottele avustajasopimuksestaan

Alma Talent Oy (entinen Kauppalehti Oy) uusi avustajasopimuksensa tämän vuoden toukokuussa. Liitto ei ole päässyt Alma Talentin kanssa neuvotteluihin sopimusehtojen kohtuullistamisesta.  Journalistiliitto pitää uuden sopimuksen tekijänoikeusehtoa kohtuuttomana.

 Allekirjoittaessaan sopimuksen freelancer luovuttaa töittensä kaikki taloudelliset tekijänoikeudet Alma Talentille ilman korvausta. Freelancer ei tällöin voi hyödyntää tekijänoikeuksiaan uudestaan. Lisäksi sopimuksella siirretään aineiston edelleenluovutusoikeus Alma Talent Oy:lle. Yhtiö voi luovuttaa aineistoa rajoituksetta kenelle tahansa ilman tekijälle maksettavaa korvausta.

 Talentum Media Oy myi liiketoimintansa Alma Talent Oy:lle aiemmin tänä vuonna. Talentum Media Oy:n aiemman sopimuksen tekijänoikeusehto oli kohtuullinen, sillä se jätti osin freelancerille rinnakkaisen oikeuden omien kuviensa tai tekstiensä jatkokäyttöön.

 ”Aiempi sopimus oli tasapainoinen. Se huomioi sekä Talentum Media Oy:n tarpeet että freelancerien oikeudet”, Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas sanoo.

 Aiemman sopimuksen ehdoista neuvoteltiin Journalistiliiton kanssa.

 ”Talentum Media Oy:n edellinen, vuonna 2013 uudistettu sopimus oli isojen lehtitalojen sopimuksista sellainen, jota Journalistiliitto pystyi suosittelemaan ja johon avustajat olivat tyytyväisiä”, Salokangas sanoo.

 Journalistiliitto on yrittänyt neuvotella Alma Talent Oy:n kanssa uuden sopimuksen tekijänoikeusehdosta. Liitolle on kerrottu, ettei tekijänoikeusehtoon tule muutoksia. Alma Talent Oy:n mukaan keskeiset avustajat ovat jo allekirjoittaneet sopimuksen.

 ”Sopimuksessa on kysymys siitä, että kaksi osapuolta hyväksyy sopimuksen ehdot. Sopimuksen ehdoista voi nyt yrittää neuvotella suoraan Alma Talent Oy:n kanssa”, Salokangas toteaa.

 ”Journalistiliitosta saa tarvittaessa tukea tällaisiin neuvotteluihin.”

 Liitto on saanut Alma Talent Oy:ltä kirjallisen vahvistuksen, että yhtiö ei  vie tekijöiden taannehtivia, ennen uuden sopimuksen voimaantuloa Talentumille myytyjen juttujen ja kuvien oikeuksia.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.