Uutiset / 20.03.2015

Alma suunnittelee Lapin-lehtiensä yhdistämistä – vähennykset uhkaavat

Alma media suunnittelee kahden Lapissa ilmestyvän päivälehtensä, Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien, tuotantotapaan merkittäviä uudistuksia. Suunnitelman mukaan lehtien toimitukset, mediamyynti ja tuotanto yhdistettäisiin niin, että kesäkuun 2015 alusta Lapin alueella ilmestyisi käytännössä yksi kuusipäiväinen sanomalehti, Lapin Kansa. Sen toinen painos jaettaisiin osittain eri sisältöisenä Pohjolan Sanomina Kemi-Tornio-alueella. Myös lehtien verkko- ja mobiilipalvelut uudistetaan, kertoo Alma Media perjantaina julkaisemassaan lehdistötiedotteessa.

Tiedotteen mukaan jakelukulut ovat kasvaneet "hallitsematonta vauhtia" pitkien etäisyyksien Lapissa. Suunnittelluilla ratkaisuilla pyrittäisiin turvaamaan Alman Lapin-lehtien tulevaisuus.

Lapin Kansan, Uuden Rovaniemen, Pohjolan Sanomien ja Lounais-Lapin henkilöstölle on tänään annettu kutsu toiminnallista uudistussuunnitelmaa koskeviin yhteistoimintaneuvotteluihin.

Työnantajan arvion mukaan suunnitelma vähentää Lapin-lehtien henkilöstön tarvetta enimmillään 30 henkilötyövuodella.

"Vähennykset ylimitoitettuja"

Osastoluottamusmies Jorma Kilpeläinen Lapin Kansasta pitää työnantajan esitystä 30 henkilötyövuoden vähentämisestä ylimitoitettuna. Kilpeläinen on perjantaina palaveerannut aiheesta toimitusosaston ja Journalistiliiton tes-yksikön kanssa.

"Se on prosenteissa noin 23, jos sen suhteuttaa koko neuvottelun alaiseen henkilömäärään (130), ja lähes 30 % suhteutettuna lehtien vakinaisessa työsuhteessa oleviin", Kilpeläinen sanoo.

Myös neuvottelujen aikataulu tuntuu hänestä tiukalta, jos valmista pitää olla toukokuun alkupuolella ja uuden toimintamallin käytössä jo kesäkuussa.

Itse yt-kutsu ei tullut toimitusosastolle yllätyksenä.

"Osasimme ounastella sitä, kun tiedossa oli Alma Aluemedian toimet Kemissä puolitoista vuotta sitten (Pohjolan Sanomat viisipäiväiseksi) ja Kainuun lehtien myyminen pari viikkoa sitten paikalliselle lehtipainolle. Nyt on sitten Lapin Kansan vuoro, mutta että näin isona pakettina ja lehtien yhdistämisenä, oli kyllä yllätys. Neuvotteluissa pyrimme tietysti katsomaan kaikki mahdolliset eläkekuviot ja eropaketit, jos sellaisia tulee tarjolle, irtisanomisten vaihtoehdoiksi. Lapin Kansassa tulee 2–3 vuoden aikajänteellä kymmenkunta työntekijää eläkeiän tuntumaan."

Toimituksen tunnelmia aamun henkilöstöinfon jälkeen Kilpeläinen kuvaa hämmentyneiksi ja apeiksi, jopa järkyttyneiksi.

"Kalpeita kasvoja oli paljon."


TEKSTIÄ MUOKATTU JULKAISUN JÄLKEEN: Jorma Kilpeläisen kommentit lisätty.

Lapin Kansan Jorma Kilpeläinen ei ole sukua SJL:n Jaakko Kilpeläiselle.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.