Uutiset / 05.02.2010

Aller taas törmäyskurssilla Tanskassa


Allerin uudelleen sanelemat sopimusehdot ovat vastoin vuonna 2007 solmittua Allerin ja Tanskan journalistiliiton DJ:n välistä työehtosopimusta, joka on päättymässä helmikuun lopussa. Tanskan journalistiliitto uhkaa aloittaa Allerin freetyön saarron maaliskuun alusta.

Tammikuussa 2007 Tanskan Aller lähetti sadoille freelancereilleen sopimuksen, jossa vaadittiin uudelleenkäyttö- sekä edelleenmyyntioikeuksia ilman korvauksia. Freelancereiden reaktio oli tiukka EI. Tanskan journalistiliitto aloitti välittömästi neuvottelut Allerin kanssa ja teki freelancetyön työtaisteluvaroituksen. Aller haastoi DJ:n oikeuteen väittäen, ettei liitolla ole oikeutta puolustaa freelance-jäseniään työtaistelun keinoin.

Loppukesästä 2007 oikeus päätti kiistan DJ:n ja freelancereiden eduksi ja työehtosopimus solmittiin pian. Sopimuksessa annettiin Allerille laajat oikeudet töiden uudelleenkäyttöön ja edelleen jakeluun, määriteltiin minimikorvaukset ja lisäkorvaukset töiden mahdollisesta myynnistä Allerin ulkopuolelle.

Nyt tilanne on taas kääntynyt huonompaan suuntaan. Aller Media on taas lähettänyt monelle freelancerilleen yksipuolisesti sanellun sopimustekstin, jossa aiemman sopimuksen vastaisesti freelancer luovuttaisi kaikki oikeudet korvauksetta.

DJ on aloittanut neuvottelut uudesta sopimuksesta ja samalla varoittaa Tanskan Aller Median freetyön saarrosta maaliskuun alusta lukien, mikäli neuvotteluissa ei ole päästy tulokseen.

Keskeiset riitakohdat liittyvät uudelleenkäyttöoikeuksien laajuuteen ja niistä maksettavaan korvaukseen. Lisäksi Aller kieltäytyy maksamasta valokuvaajille vuonna 2007 sovittua minimikorvausta kuvien käytöstä.

Vuoden 2007 sopimus antoi oikeuden käyttää freelancerin materiaaleja konsernin sisällä, mutta edellytti lisäkorvausta käytöstä Tanskan Allerin ulkopuolella. Sopimuksessa valokuvaajille kuuluu lisäkorvaus käytöstä 30 päivää ensijulkaisun jälkeen. Nyt Aller vaatii kaikkia näitä oikeuksia ilman korvauksia.

Lisäksi Aller vaatii, että freelancer vapauttaa Allerin kaikesta vastuusta luovutetun työn julkaisemisesta ja kantaa itse kaiken oikeudellisen vastuun.

Juha Rekola

Lisää tietoa tilanteesta Tanskan liiton jatkuvasti päivittyvällä seurantasivulla


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.