Generell / 25.11.2021

Journalistförbundet får ny medlemsförening i Film- och mediearbetarnas förbund i Finland (SET)

Journalistiliiton valtuusto on juuri hyväksynyt Suomen elokuva- ja medietyöntekijöiden liitto SETn uudeksi jäsenyhdistykseksi. Marraskuu 2021. Kuva: Kimmo Penttinen. Bild:
Finlands Journalistförbundet har godkänt Film- och mediearbetarnas förbund i Finlands (SET) medlemsansökan. Beslutet fattades på Journalistförbundets fullmäktiges höstmöte.  Film- och mediearbetarnas förbund i Finland rf (SET) ansökte om medlemskap i Journalistförbundet 7 november. "Vi önskar SET och dess medlemmar hjärtligt välkomna till Journalistförbundet. Föreningen och dess medlemmar blir en naturlig del av Journalistförbundet i och med att vi redan i dag har medlemmar inom film- och tevebranschen och i och med att förbundet förhandlat om branschens kollektivavtal", säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. "SET är hoppfull och glad inför den här möjligheten att utveckla branschen tillsammans med Journalistförbundet. Det gäller allt från kollektivavtalen till en bredare påverkningsmöjlighet inom kulturbranschen. Goda arbetsvillkor och förmågan att känna igen olika typer av arbetsförhållanden i samhället främjar kreativiteten, välmående och i förlängningen produktiviteten", säger SET:s ordförande Matleena Kuusela. Film- och mediearbetarnas förbund representerar på bred bas proffs inom film- och tv-branschen. Förbundets medlemmar jobbar bland annat med film, teve, video, reklamfilmer, dokumentärfilmer och med kortfilmer. Till sitt yrke är SET:s medlemmar assistenter, filmare, scenografer, klippare, ljusdesigner med flera. SET har cirka tusen medlemmar. [caption id="attachment_8568275" align="alignleft" width="405"] Janina Witkowski och Iddo Soskolne från SET rf svarade på fullmäktiges frågor om föreningen. Bild: Kimmo Penttinen.[/caption] SET:s medlemmar kan nu ansöka ansöka om att bli personmedlemmar i Journalistförbundet. Anvisningar för hur man ansluter sig kommer att publiceras på SET:s Facebooksida och på Journalistförbundets webbplats. Journalistförbundets fullmäktige fattade också beslut om att granska sina stadgar och tjänster så att de ännu bättre än tidigare beaktar en allt mångsidigare medlemskår. Redan i dag har Journalistförbundet medlemmar som verkar inom olika delar av medie- och kommunikationsbranschen. Bland medlemmarna finns journalister, förlagsredaktörer, grafiker, översättare, kommunikationsföretagare, proffsbloggare, audiovisuella experter och lärare inom branschen. Beslutet var historiskt. Senast en ny förening anslöt sig till Journalistförbundet var 1980. Då blev Radio- och teveredaktörernas förbund (på finska RTTL) en del av Journalistförbundet.   För dig som hör till SET – här hittar du anvisningar för hur du blir medlem i Journalistförbundet. Läs också: Film- och mediearbetarnas förbund ansöker om att ansluta sig till Journalistförbundet (10.11.2021)

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.