Jpodden

Journalistförbundets podcast Jpodden sändes 2020 och 2021 i samband med Journalistförbundets 100-årsjubileum.

Här hittar du Jpoddens arkiverade avsnitt från 2020 och 2021:

I Journalistförbundets podcast Jpodden diskuterar intressanta mediepersoner journalistik, litteratur, kommunikation och medier. Jpodden leds av  journalisten Magnus Londen. Jpodden erbjuder öppet prat och ärlig debatt om och kring finlandssvensk journalistik. "Här tar vi upp det som vi borde snacka om på jobbet – men som vi aldrig hinner med", säger programledaren Magnus Londen.

Jpodden sändes som en del av Journalistförbundets 100-årsjubileum under 2021. Det blev sammanlagt 12 avsnitt. Du hittar samtliga avsnitt här.

 I Jpoddens tolfte och sista avsnitt diskuterar Jenny Stenberg-Sirén och Ari Nykvist medieåret som gått, under ledning av programledaren Magnus Londen. Lyssna på avsnittet här, via Spotify eller Apple.

 

I Jpoddens elfte avsnitt är temat klimatjournalistik. Gäster är Yles Marianne Sundholm och HBL:s Peter Buchert.

I Jpoddens tionde avsnitt är gästerna Yles utrikesjournalister Tom Kankkonen och Antti Kuronen.

I Jpoddens nionde avsnitt berättar Maria Gestrin-Hagner och Marcus Lillkvist hur de arbetar med grävande journalistik och ger tips till den som vill gräva men ännu inte börjat. Programvärd är Magnus Londen.

I Jpoddens åttonde avsnitt är temat förlagsredaktörernas arbete. Gäster är Sara Ehnholm Hielm och Lari Assmuth och programvärd Lina Laurent.

I Jpoddens sjunde avsnitt är gästerna sportjournalisterna Ann-Christine Karhu och Jonas von Wendt. Tillsammans med Magnus Londen diskuterar de EM i fotboll för herrar och hur coronapandemin påverkade idrottsjournalistiken.

I Jpoddens sjätte avsnitt diskuterar Märta Nummenmaa och Niklas Grönholm sommarjobb tillsammans med programvärden Magnus Londen. Hur får man ut det mesta av sommarjobbet? Vilka är de erfarna sommarjobbarnas bästa tips?

I Jpoddens femte avsnitt diskuterar programvärden Magnus Londen intervjuer tillsammans med Anna Bäck, programledare på TV-Nytt och Sonja Kailassaari, programledare på Efter Nio. Intervjuer är grundläggande i journalistiken. Men vad behövs för en bra intervju? Lyssna på hela avsnittet här. Du kan också lyssna på Jpodden på Spotify Apple eller RSS.

I det fjärde avsnittet (26 mars 2021) diskuterar journalisterna och författarna Karin Erlandsson och Mikael Crawford  hur det är att skriva skönlitteratur. Hur är det att släppa fakta och verklighet och hänge sig åt fantasi? Är skrivprocessen tung och präglad av skapandets ångest? Är skönlitteraturen en följd av att verkligheten inte räcker till? Du kan lyssna på avsnittet här eller via Spotify, Apple eller RSS.

I det tredje avsnittet (25 februari 2021) diskuterar journalisten Liselott ”Lisen” Lindström och journalisten och författaren Jeanette ”Peppe” Öhman hur de gjort för att lyckas som frilansjournalister och medieföretagare utomlands.

Vi vill jättegärna höra vad du tycker, vem du vill att ska höras i podden och vilka teman vi borde diskutera. Mejla oss på jpodden(a)journalistiliitto.fi. Det andra avsnittet publicerades 29 januari 2021. Temat ledarskap diskuteras av Ann-Sofi Berger, Gunilla Celvin och Kalle Silfverberg. Läs mer om det andra avsnittet här.

I det första avsnittet som sändes i december 2020 var gästerna illustratören och nyhetsgrafikern Maija Hurme och fotojournalisten Niklas Meltio. Hur funkar det ideala samarbetet så att slutprodukten blir kanon? Varför ska fotografiet eller illustrationen vara mer än en bildsättning av texten? Hur går det för fotojournalistiken då alla i världen tar bilder? Lyssna på podden här eller via Apple, Spotify eller RSS.

Magnus Londen ledde Journalistförbundets podcast Jpodden. Jpodden började i december 2020 som ett ett pilotprojekt med tre avsnitt. I början av 2021 fattade Journalistförbundet beslut om att Jpodden får en fortsättning under hela jubileumsåret (Journalistförbundet fyller 100 år 2021), med ett nytt avsnitt per månad.