Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Övertidsförbud och förbud mot tilläggsarbete för Rundradions programarbetare

Från och med tisdagen 3 december jobbar Rundradions programarbetare inte övertid, de utför heller inte tilläggs- eller mertidsarbete. Förbudet mot övertid och tilläggsarbete är i kraft till och med söndagen 8 december.

Orsaken till förbudet mot övertidsarbete och tilläggsarbete är att arbetsgivarparten Palta, arbetsgivarna i servicebranschen, har vägrat att förhandla om att stryka konkurrenskraftsavtalet (det så kallade kiky-avtalet) ur Yles kollektivavtal.

“Vi hade redan kommit överens om innehållet i kollektivavtalet, den så kallade textdelen och jag tror att vi också kunde ha nått en överenskommelse om lönerna. För oss är det ändå väsentligt för kollektivavtalet som helhet att konkurrenskraftsavtalets tilläggstimmar stryks. Palta var inte redo att förhandla om detta”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho.

Yles två år långa kollektivavtal upphörde att gälla lördagen 30 november, Journalistförbundet och Palta har förhandlat om ett nytt kollektivavtal sedan mitten av oktober.

För ytterligare information, kontakta:

Hanne Aho, ordförande, Finlands journalistförbund, tfn 050 5254 345

Anu Kähkönen, huvudförtroendeperson, Rundradions programarbetare, tfn 040 8603 819

Risto Mattila, ordförande, Rundradions programarbetare, tfn 040 7104 843