Generell / 01.06.2022

Löneförhöjningar från och med juni – för dem som jobbar för Yle

Från och med 1 juni stiger lönerna för dem som omfattas av två kollektivavtal som Journalistförbundet förhandlat om. Det gäller Yles programarbetare och det så kallade Yhtyneet-avtalet som gäller Yles frilansar i ett anställningsförhållande. Yles programarbetare Lönerna stiger från och med 1 juni 2022 med en allmän höjning på 1,6 procent och en företagsspecifik höjning på 0,3 procent. Storleken på den företagsspecifika delen räknas på basen av lönerna till dem som omfattas av avtalet. Avtalet omfattar cirka 2 100 medlemmar i Journalistförbundet. Yhtyneet-avtalet. Arvodena höjs med 2,0 procent från och med 1 juni 2022. Avtalet omfattar cirka 200 frilansar i ett anställningsförhållande på Yle.  

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.