Generell / 27.05.2021

Jpodden: Maximera nyttan med sommarjobbet

Märta Nummenmaa, Magnus Londen och Niklas Grönholm bandade in Jpoddens sjätte asvnitt på journalistförbundets kontor. Foto: Lina Laurent Bild:
I Jpodden sjätte avsnitt diskuterar Märta Nummenmaa och Niklas Grönholm sommarjobb med programvärden Magnus Londen. I Jpoddens sjätte avsnitt som publiceras i dag är temat sommarjobb. Hur får man ut det mesta av sommarjobbet? Hur bra förbereder studierna en för arbetslivet? Och vad kan "stammisarna" lära sig av de, ofta unga, sommarjobbarna och -praktikanterna? Niklas Grönholm, som ska sommarjobba på Ålands Radio, gillar inte begreppet "sommarfågel". "Det låter för lättsamt. Vi behövs på redaktionerna och vi måste ta oss själva på allvar", säger han. Märta Nummenmaa, som arbetat flera somrar på Västra Nyland och som i år sommarjobbar på svenska Yle i Böle, säger att feedback är oerhört viktigt. "På Västis satte sig chefredaktören ner med mig och alla mina texter och så diskuterade vi vad som var bra och vad som kunde ha gjorts bättre." Ordet leds av Magnus Londen som i tiden sommarjobbade på Nya Åland. Han minns sig själv som en kaxig ung journalist som i misstag skrev om Anders Wikstrand i stället för Anders Wiklöf. Lyssna på Jpodden här, i Spotify eller Apple. Läs mer om Jpodden och om de tidigare avsnitten här. Vilka teman tycker du att Jpodden borde ta tag i? E-posta oss på jpodden@journalistiliitto.fi.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.