Generell / 08.04.2021

Fusionen mellan Finka och två stora a-kassor går vidare

Arbetslöshetskassan Finka, där Journalistförbundets medlemmar i ett anställningsförhållande är försäkrade, ska fusioneras med Industrins a-kassa och Byggnadsbranschens a-kassa. Den nya kassan ska inleda sin verksamhet 1 januari 2022. Nyheten om fusionen kom i februari i år. Nu har arbetet med fusionen gått vidare. Den nya kassan föreslås på finska heta Avoin työttömyyskassa (fritt översatt Öppna arbetslöshetskassan), förkortat till A-kassa. A-kassan kommer, som det finska namnet antyder, att vara öppen för löntagare i alla branscher. Grundandet av den nya a-kassan görs slutligen i juni i år då ledningarna för de tre arbetslöshetskassorna ska fatta de nödvändiga besluten för fusionen. Av dig som är medlem i Journalistförbundet och i Finka krävs inga åtgärder. Medlemskapet i arbetslöshetskassan fortsätter automatiskt i den nya arbetslöshetskassan. Den nya arbetslöshetskassan blir en av de största i Finland med cirka 190 000 medlemmar. Industrins a-kassa hade i fjol 135 000 medlemmar, Byggnadsbranschens a-kassa 45 000 medlemmar och Finka drygt 18 000 medlemmar. Medlemmarna ska enligt planerna betala en fast månadsavgift till den nya a-kassan. Hur stor den summan är fastställs senare. För ytterligare information, läs pressmeddelandet som kassorna publicerat 8.4.2021 (tiedote).  

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.