Generell / 23.02.2023

Förhandlingsresultat för film- och tevebranschen

I förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för film- och tevebranschen nådde man onsdagen 22 februari ett förhandlingsresultat. Resultatet ska nu behandlas av parternas beslutsfattande organ. I förhandlingarna representerade Journalistförbundet och Teme – Fackförbundet för teater och media i Finland de anställda. Arbetsgivaren representerades av Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta. "Löneförhöjningen följer den allmänna linjen och innehåller en engångsersättning. Engångsersättningen är uppbyggd så att den fungerar i film- och teveproduktioner som görs vid olika tidpunkter på året. Dessutom har vi kommit överens om ändring av termer då det gäller familjeledigheter och om samarbetsgrupper mellan de olika förbunden", säger Petri Savolainen, Journalistförbundets intressebevakningsdirektör. Kring 1300 anställda inom film- och tevebranschen omfattas av det nya avtalet. Förhandlingarna inleddes i januari.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.