Nyheter / 31.01.2017

FJF: Dags för ny lagstiftning för självanställda

Tuliaisena Mediakunnan ämpäri. Jussi Salokangas (vas.), Jari Lindström ja Petri Savolainen keskustelivat tapaamisessaan maanantaina itsensä työllistäjien aseman parantamisesta. Bild:
Det är dags att ta nästa steg i arbetet för att förbättra arbetsvillkoren för självanställda. Det säger Journalistförbundet i en skrivelse som överlämnades till justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf.) den 30 januari. Skrivelsen överlämnades av Journalistförbundets intressebevakningsdirektör Petri Savolainen och av jurist Jussi Salokangas. I skrivelsen konstaterar förbundet bland annat att: "lagen bör göra det möjligt att sysselsätta sig själv. Flera utredningar har gjorts, bland annat för den så kallade trendarbetsgruppen som samlades under den förra regeringsperioden". Nu behövs ändringar i arbetslagstiftningen, beskattningen, konkurrensrätten och i social- och arbetslöshetsskyddet. Savolainen och Salokangas berättade också hur Journalistförbundets andelslag Medielaget fungerar – som ett exempel på hur en fackförening kan stödja självanställda. Bilaga: Journalistförbundets skrivelse till justitie- och arbetsminister Jari Lindström 30.1.2017. Text: Markku Lappalainen. Översättning: Lina Laurent Bildtext: Minister Jari Lindström (i mitten) fick förutom skrivelsen en Medielaget-plasthink i present av Jussi Salokangas och Petri Savolainen.

Krav: Journalister bör kunna rapportera från Gaza

I juni samlades kring hundra medlemmar i Journalistförbundet och i Reportrar utan gränser på Medborgartorget i Helsingfors för att ta en bild som symboliserar alla de journalister som dött i kriget i Gaza.

Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.