Generell / 19.04.2018

YOT godkänner ej ändringar i lunchrasten

Enligt Rundradions programarbetare (YOT) har den nya praxisen kring lunchpausen negativa följder. Nyhetsverksamheten blir stelare och reaktionsförmågan långsammare, skriver programarbetarna i ett utlåtande. I sitt utlåtande (publicerat 17 april 2018) uttrycker programarbetarna sin besvikelse mot arbetsgivaren Yle. Utlåtandet gäller den nya praxisen kring lunchpauserna.  Frågan har varit uppe till förhandling under våren och ett förhandlingsprotokoll skrevs under 17 april. I protokollet uttryckte de förtroendemän som deltog i förhandlingarna en avvikande åsikt. Tidigare har redaktörerna vid Svenska Yles Nyheter och Yles finska redaktion för nyheter och aktualiteter ätit lunch på arbetstid. Förfarandet har motiverats med att nyhetsredaktörerna alltid är anträffbara och redo att rycka ut – också under sin vilostund det vill säga lunchpausen, säger Svenska Yles förtroendeman Markus Ekholm. Som kompensation för detta har de anställda fått en ledig dag var tredje vecka, eller kring 14 dagar per år, säger Ekholm. "Folk har upplevt det som ett viktigt andningshål. Arbetstakten är hård och i en nyhetsfabrik har man sällan egna möjligheter att flexa. Den lediga dagen har varit viktigt för att kunna ta en paus och för att återhämta sig", säger han. YOT kräver i sitt utlåtande att förändringen, som gjordes med stöd av arbetsgivarens direktionsrätt (arbetsgivaren har rätt att bestämma över frågor på arbetsplatsen), granskas och korrigeras så att det blir möjligt att vila (luncha) under arbetstid i de arbetsuppdrag som kräver det. På Svenska Yle gäller förändringen kring 40 personer.    

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.