Nyheter / 28.01.2016

Tydligare tolkning av frilansarnas arbetslöshetsskydd

Arbetslöshetslagstiftningen ändrades 1 januari 2016. Nu kategoriseras frilansjobb som görs på deltid och jobb som faktureras genom en faktureringstjänst som företagararbete och inte som ”eget arbete”, vilket var fallet tidigare. Arbets- och näringsministeriet gav vid årsskiftet också anvisningar för hur den nya lagen ska tillämpas (finns enbart på finska), något som delvis gör frilansarnas arbetslöshetsskydd tydligare.

De nya tillämpningsanvisningarna gör det möjligt för en arbetslös frilans att söka arbetstillfällen och uppdrag utan att förlora sina arbetslöshetsförmåner. Dessutom tolkas inte långvariga avtal om uppdrag automatiskt så att frilansen vore företagare på heltid. Företagsverksamheten kan med andra ord ske på deltid.

I de nya anvisningarna påpekar myndigheterna att en persons egen anmälan om att ett uppdrag upphört bör anses trovärdigt utan att frågan ytterligare behöver bevisas. Grunderna i tillämpningsanvisningarna har inte ändrats och arbets- och näringsbyråerna, TE-centralerna, ska fortsättningsvis avgöra om en verksamhet sker på hel- eller deltid.

Enligt anvisningarna har iarbetsmängden och inte inkomsten man får för arbetet eller uppdraget inte betydelse. I anvisningarna framkommer dock inte hur mycket jobb som är ett hinder för att ta emot ett heltidsarbete.

En frilans kan ta emot en del uppdrag utan att mista sina arbetslöshetsförmåner men ska i så fall meddela TE-centralen om uppdraget på förhand. Ifall uppdraget sysselsätter frilansen för hela dagen får personen inga arbetslöshetsförmåner för just den dagen. Efter uppdraget kan frilansen återigen få arbetslöshetsförmåner normal eftersom TE-centralen ger ett nytt arbetskraftspolitiskt utlåtande om avslutande av företagsverksamhet.

Ifall frilansen får många uppdrag och det mellan uppdragen endast går en kort tid kan TE-centralen göra den helhetsbedömningen att frilansen är företagare på heltid trots pauserna.

Riksdagsman Outi Alanko-Kahiluoto (gröna) har ställt öppna frågor om frilansjournalisters ställning till regeringen. Det är oklart hur mycket en arbetssökande frilans kan marknadsföra sig själv. Likaså är det oklart om specialföreskrifterna som gäller konstnärer och forskare även gäller frilansjournalister. 


Undantag i förbundets öppettider

Under julhelgen och nyåret har medlemsjouren och juristjouren avvikande öppettider.

Kollektivavtalsförhandlingarna inleds: Avtal för 6000 medlemmar innan Valborg

Inom de närmaste sex månaderna förhandlar Journalistförbundet om samtliga kollektivavtal som berör Journalistförbundets medlemmar inom mediebranschen. Det första avtalet som är uppe på förhandlingsbordet är avtalet för Film- och tevebranschen som löper ut i slutet av januari.

Kvinnliga journalisters lönedag 13.12

Den 13 december är det kvinnliga journalisters ”lönedag”. Efter den dagen jobbar kvinnorna  gratis resten av året då männen får lön till årets slut.