Generell / 31.08.2020

Seminarium: Hurdan är vår krisjournalistik?

Vilken roll har journalisterna och medierna i ett samhälle där kriser som pandemier, terrorattacker och storolyckor hela tiden blir nya rubriker? Vad innebär arbetet i kriser för de journalister som – i jobbets tecken – ska fungera som allmänhetens ögon och öron i krisen? Svenska Bildningsförbundet & Institutet för samhällsforskning (Åbo Akademi, Vasa) fortsätter serien ”Fika efter kunskap” – ett populärvetenskapligt forum där vetenskap, medborgare och opinionsbildare möts. Seminariet arrangeras tisdagen den 1 september klockan 17.30 – 19.00 Det är möjligt att delta i seminariet och diskussionen på nätet. Det är Klas Backholm, Universitetslärare i statskunskap med masskommunikation, och journalisten Marcus Lillkvist (HSS media) som leder evenemanget Krisens ögon – om journalisters roll vid krisrapportering.

Färsk handbok – så här funkar semestrarna

Journalistförbundet har publicerat en praktisk handbok om semestrar för journalister som arbetar inom pressen. Den är avsedd som hjälp både för arbetstagare och arbetsgivare och har tillkommit som ett samarbete mellan Mediernas Centralförbund och Journalistförbundet.

Två av hundra beslutsfattare lovade höja frilansarvodena – förhandlingsresultat med Demokraatti

Två beslutsfattare inom medie- och förlagsbranschen har lovat höja frilansarvodena i linje med löneförhöjningarna för de anställda.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.