Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Nya rekommendationer för frilansar

Finlands frilansjournalister har publicerat nya rekommendationer för hur mycket en frilans ska fakturera under 2019.

Till exempel ska en skrivande journalist fakturera 502 euro och en fotograf 727 euro för en dags jobb. Du hittar de nya rekommendationerna i sin helhet här.

Rekommendationerna grundar sig på statistik över inkomster för journalister och andra kommunikationsproffs i ett anställningsförhållande samt på företagarens kostnader (bland annat pensionsskydd, utrustning, hyror etc).

Rekommendationerna har förnyats. Tidigare utgick man från att frilansen sålde rätten att publicera verket en gång. I de nya rekommendationerna grundar sig försäljningen av upphovsrätten på att uppdragsgivaren har rätt till kontinuerlig användning av verket, men inte tillstånd att överlåta verket vidare.

Grafikernas och förlagsredaktörernas arvodesrekommendationer påverkas inte av den utvidgade upphovsrätten eftersom det vanligen inte uppstår upphovsrätt vid redigeringsarbete.

Finlands frilansjournalisterna har också skapat en tjänst där frilansar kan fylla i hur mycket de har fått betalt för vilken typ av arbete. På det sättet försöker man skapa jämförbar data över nivån på arvodet för en viss typ av verk (artiklar, bilder, videon m.m.). Du hittar tjänsten via länken (på finska).