Medlem / 08.01.2018

Maria Paldanius: ”Medlemskapet har ändrat mitt sätt att jobba”

Rovaniemeläinen Maria Paldanius on työskennellyt freetoimittajana kuusi vuotta ja ollut Journalistiliiton jäsen keväästä 2017. Kuva: Kai Widell Bild:
Rovaniemibon Maria Paldanius har jobbat som frilans i sex år. Hon anslöt sig till Journalistförbundet våren 2017 och berättar här om hur medlemskapet förändrat hennes arbetsliv. "Jag deltog nyligen i en kurs i berättande journalistik i Uleåborg. Kursen ordnades av Journalistförbundet och när jag väntade på att åka hem efter kursen ställde sig en ung kvinna bredvid mig som också deltagit i kursen. Vi upptäckte att vi båda var journalister, yogalärare och frilansar för tidningen Joogalehti. Tack vare Journalistförbundet har jag insett att jag inte är ensam. Det finns fler som jag i Finland: frilansar som jobbar för sig själv och som brinner för berättande journalistik. Genom förbundet har jag hittat samarbetspartners för olika projekt. Jag har också fått arbetserbjudande via Frilanskatalogen som publiceras av min medlemsförening Finlands frilansjournalister. Presskortet är guld värt. Tack vare kortet har det till exempel varit lättare att komma in på olika mässor för att jobba. Kortet har ökat min trovärdighet som journalist och min tillförsikt till mitt eget kunnande, särskilt i stunder då jag haft mindre jobb. Presskortet stödjer yrkesidentiteten och gör det lättare att gå vidare från idéer till artiklar och reportage. Att höra till Journalistförbundet har varit omvälvande för mitt journalistiska arbetssätt. Det har också breddat mitt arbetsfält och min vänskapskrets." Läs också övriga medlemmar berätta om sina erfarenheter i serien Medlemmarna berättar.  

Förhandlingar om av-översättarnas kollektivavtal inleddes – på bordet också självanställdas villkor

Förhandlingarna om en fortsättning på kollektivavtalet för audiovisuella översättare inleddes 30 mars. Parterna lyfte fram sina egna målsättningar. För första gången lades också ett förslag fram om att inkludera självanställdas arbetsvillkor i kollektivavtalet.

Journalistförbundets öppettider under påsken

Påsken inverkar på Journalistförbundets öppettider och medlemsservice.

Dags att lämna in motioner till fullmäktiges vårmöte

Du kan nu lämna in motioner till Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte. Lämna in motionen senast 25 april 2023.