Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Rovaniemeläinen Maria Paldanius on työskennellyt freetoimittajana kuusi vuotta ja ollut Journalistiliiton jäsen keväästä 2017. Kuva: Kai Widell

Maria Paldanius: “Medlemskapet har ändrat mitt sätt att jobba”

Rovaniemibon Maria Paldanius har jobbat som frilans i sex år. Hon anslöt sig till Journalistförbundet våren 2017 och berättar här om hur medlemskapet förändrat hennes arbetsliv.

“Jag deltog nyligen i en kurs i berättande journalistik i Uleåborg. Kursen ordnades av Journalistförbundet och när jag väntade på att åka hem efter kursen ställde sig en ung kvinna bredvid mig som också deltagit i kursen. Vi upptäckte att vi båda var journalister, yogalärare och frilansar för tidningen Joogalehti.

Tack vare Journalistförbundet har jag insett att jag inte är ensam. Det finns fler som jag i Finland: frilansar som jobbar för sig själv och som brinner för berättande journalistik. Genom förbundet har jag hittat samarbetspartners för olika projekt. Jag har också fått arbetserbjudande via Frilanskatalogen som publiceras av min medlemsförening Finlands frilansjournalister.

Presskortet är guld värt. Tack vare kortet har det till exempel varit lättare att komma in på olika mässor för att jobba. Kortet har ökat min trovärdighet som journalist och min tillförsikt till mitt eget kunnande, särskilt i stunder då jag haft mindre jobb. Presskortet stödjer yrkesidentiteten och gör det lättare att gå vidare från idéer till artiklar och reportage.

Att höra till Journalistförbundet har varit omvälvande för mitt journalistiska arbetssätt. Det har också breddat mitt arbetsfält och min vänskapskrets.”

Läs också övriga medlemmar berätta om sina erfarenheter i serien Medlemmarna berättar.