Generell / 20.05.2021

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho: flexibilitet i arbetet – fler arbetstillfällen för frilansarna

Hanne Aho talar på Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte 20 maj 2021. Bild:
Journalistförbundets ordförande Hanne Aho föreslår att förbundet initierar nya arbetsformer som skulle ge mer flexibilitet mellan arbete och fritid. Hanne Aho talade på Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte 20 maj 2021. "Människor kunde ha fler valmöjligheter när det gäller hur mycket de jobbar och när de jobbar. En person vill kanske ha en lång semester på vintern, en annan kanske vill vara ledig på fredagarna och en tredje vill arbeta sex timmars arbetsdagar. Givetvis skulle sådana här arrangemang påverka lönen men det finns de som skulle dra nytta av liknande tillfälliga lösningar." Enligt Hanne Aho kunde en ny modell för arbetet stödja personer som önskar mer flexibilitet i sitt arbete. Samtidigt skulle arbetet räcka till för dem som vill arbeta mer, till exempel deltidsanställda och frilansar. Arbetsvillkoren och ersättningarna ska motsvara ersättningarna och villkoren som de fast anställda har. Beslutet om mediestödet viktigt för demokratin Ordförande Hanne Aho lyfte också fram situationen med det statliga mediestödet. En arbetsgrupp vid Trafik- och kommunikationsministeriet överräckte i april i år sin rapport till trafik- och kommunikationsminister Timo Harakka.  Arbetsgruppen som skrivit rapporten var enig om mediestödets betydelse. I regeringens halvtidsöverläggning blev det ändå klart att regeringen inte reserverat pengar för ett mediestöd i tilläggsbudgeten. "Beslutet om att stödja eller om att låta bli att stödja medierna är ett oerhört viktigt beslut som påverkar den finländska demokratin", säger Hanne Aho.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.