Generell / 29.01.2024

Journalistförbundets medlemmar kan delta i demonstrationer på sin fritid

Journalistförbundets medlemmar kan delta i demonstrationer på sin fritid

Många arbetstagarorganisationer ordnar i början av februari olika stridsåtgärder och demonstrationer i protest mot regeringens planer på ändringar i arbetslagstiftningen och planer på nedskärningar i socialskyddet.

Journalistförbundet motsätter sig regeringens planer på ändringar inom arbetsmarknaden.

SAK och STTK ordnar en demonstration på Senatstorget i Helsingfors torsdagen 1 februari.

Journalistförbundets medlemmar kan, ifall de vill, delta i demonstrationen på Senatstorget eller på andra håll i landet.

”Varje medlem kan delta i demonstrationen på sin fritid. Vi uppmuntrar till och med våra medlemmar till det", säger intressebevakningsdirektör Petri Savolainen.

En del av Journalistförbundets medlemmar omfattas av absolut arbetsfred. Det innebär att man på sin arbetstid inte får delta i politiska stridsåtgärder. Den absoluta arbetsfreden gäller medlemmar som omfattas av pressens och förlagsredaktörernas kollektivavtal. På det här sättet tryggas informationsförmedlingen under demonstrationer.

Även om man omfattas av den absoluta arbetsfreden kan man delta i en demonstration på sin lunchpaus eller på sin fritid.


Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.