Generell / 20.03.2020

Journalistförbundet vädjar till medieföretagen – bär ert ansvar i denna exceptionella tid

Journalistförbundet vädjar till medieföretagen att dessa ska bära sitt ansvar under den exceptionella coronavirusepidemin. För tillfället är finländarnas behov av information enormt. Coronavirusepidemin och bevakningen av dess följder har ökat användningen av medier markant.  Journalistförbundet vädjar till medieföretagen för att dessa för sin del ska ta hand om välmåendet och inkomsten för journalisterna och andra professionella som jobbar i mediebranschen. "Permitteringar är inte rätt sätt att lösa det enorma behovet av information", säger ordförande Hanne Aho. De första nyheterna om permitteringar i mediebranschen har nyligen offentliggjorts. "Journalisterna gör ett värdefullt arbete under hård press. Läget får inte förvärras med hot mot det egna jobbet", säger hon. Hanne Aho är särskilt orolig över branschens frilansar. "Frilansarnas situation är mycket svår. Vi vädjar till chefredaktörer och redaktörer som köper material att köpa material i förväg. Till exempel tidlöst innehåll som kan publiceras under sommaren. Mediehusen kommer att behöva frilansar också efter coronaepidemin. Man måste ta hand om frilansarna." Under ett undantagstillstånd är det viktigt att medierna kan förmedla livsviktig information till allmänheten. "Vi behöver dessa proffs. Proffs som kan förmedla information om hur vi ska agera och hur vi ska ta hand om oss själva och våra närstående", säger Hanne Aho

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.