Generell / 08.10.2020

Frågor till frilansare om arbetshälsovården – förbundet utreder

Journalistförbundet gör en enkät bland sina frilansande medlemmar. Enkäten handlar om behovet av arbetshälsovård. Förbundet utreder möjligheten att förhandla fram ett avtal med en tjänsteleverantör på den fria marknaden. Frilansmedlemmarna borde ha fått epost från Journalistförbundet den 7 oktober. Journalistförbundet har inte tidigare kartlagt behovet. Därför är det viktigt att svara på enkäten. Journalistförbundets fullmäktige godkände nyligen en motion gällande frilansarnas arbetshälsovård.
Det är möjligt att delta i enkäten fram till den 25 oktober. Förbundets jurist Hannu Hallamaa (hannu.hallamaa (at) journalistiliito.fi) kan vid behov berätta mera om undersökningen.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.