Generell / 16.04.2019

”Ett märkligt beslut” – kollektivavtalet för film- och tevebranschen blir inte allmänt bindande

Kollektivavtalet för film- och tevebranschen kommer inte heller i fortsättningen att vara allmänt bindande. Beslutet fattades av nämnden för fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan i slutet av mars. Nämnden bestämde också att den inte tar frågan till behandling på nytt. Kollektivavtalet är därmed också i fortsättningen inte allmänt bindande. Kollektivavtalet ska följas i produktionsbolag som hör till Palta, arbetsgivarna i servicebranschen. Ifall kollektivavtalet skulle ha blivit allmänt bindande borde avtalets minimiarbetsvillkor ha följts i alla företag inom branschen, också av dem som inte organiserat sig via en arbetsgivarorganisation. Enligt nämnden har avtalsparterna (Palta, Journalistförbundet och Teme, teater och mediearbetarna i Finland) inte kunnat påvisa väsentliga skillnader i mängden anställda i branschen, vilket skulle motivera nämnden att ta upp frågan till behandling. "Det är ett märkligt och ofattbart beslut", säger Journalistförbundets intressebevakningsdirektör Petri Savolainen. "I motsats till tidigare tolkningar buntar det här beslutet ihop produktionsbolagens anställda med Yles anställda. Inom produktionsbolag som hör till Palta jobbar 600 anställda. Yle har  2500 anställda. För att ett kollektivavtal ska bli allmänt bindande krävs att 50 procent av de anställda representeras. Det nya beslutet för oss därmed längre bort från möjligheten att få ett allmänt bindande avtal än vad vi varit tidigare", säger Savolainen. Journalistförbundet tänker fortsätta jobba för att också kollektivavtalet i film- och tevebranschen ska bli allmänt bindande. Kollektivavtalet följs bland annat inom produktioner av långfilmer och kortfilmer, dokumentärer, reklamer och teveprogram. Arbetstagarna representeras av Finlands Journalistförbund och av Teme, teater och mediearbetarna i Finland. Arbetsgivarna representeras av Palta, arbetsgivarna i servicebranschen.  

Färsk handbok – så här funkar semestrarna

Journalistförbundet har publicerat en praktisk handbok om semestrar för journalister som arbetar inom pressen. Den är avsedd som hjälp både för arbetstagare och arbetsgivare och har tillkommit som ett samarbete mellan Mediernas Centralförbund och Journalistförbundet.

Två av hundra beslutsfattare lovade höja frilansarvodena – förhandlingsresultat med Demokraatti

Två beslutsfattare inom medie- och förlagsbranschen har lovat höja frilansarvodena i linje med löneförhöjningarna för de anställda.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.