Generell / 25.10.2018

”Domen mot Janitskin viktig för yttrandefriheten”

”Domslutet mot Janitskin och Bäckman är ett viktigt vägval för yttrandefriheten”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. Den 18 oktober dömde Helsingfors tingsrätt MV-lehtis chefredaktör Ilja Janitskin till ett år och tio månader ovillkorligt fängelse och Johan Bäckman till ett år villkorligt fängelse. Båda dömdes bland annat för grov ärekränkning av Yle-journalisten Jessikka Aro. De dömda ålades också att betala cirka 136 000 euro i skadestånd och ersättningar. ”Domslutet mot Janitskin och Bäckman är ett viktigt vägval för yttrandefriheten”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. ”Många personer som utsatt andra för hatretorik och trakasserier har vädjat till yttrandefriheten. Domslutet slår entydigt fast att ett sådant här agerande inte har något med yttrandefriheten att göra”, säger hon. Journalistens chefredaktör Maria Pettersson skriver att det ut domslutet går att läsa att rätten bekantat sig med nättrakasserier och att den förstår konsekvenserna av dem. ”Det här är betydelsefullt med tanke på journalisters arbete eftersom trakasserier mot journalister oftast sker på webben.”

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.