Generell / 25.10.2018

”Domen mot Janitskin viktig för yttrandefriheten”

”Domslutet mot Janitskin och Bäckman är ett viktigt vägval för yttrandefriheten”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. Den 18 oktober dömde Helsingfors tingsrätt MV-lehtis chefredaktör Ilja Janitskin till ett år och tio månader ovillkorligt fängelse och Johan Bäckman till ett år villkorligt fängelse. Båda dömdes bland annat för grov ärekränkning av Yle-journalisten Jessikka Aro. De dömda ålades också att betala cirka 136 000 euro i skadestånd och ersättningar. ”Domslutet mot Janitskin och Bäckman är ett viktigt vägval för yttrandefriheten”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. ”Många personer som utsatt andra för hatretorik och trakasserier har vädjat till yttrandefriheten. Domslutet slår entydigt fast att ett sådant här agerande inte har något med yttrandefriheten att göra”, säger hon. Journalistens chefredaktör Maria Pettersson skriver att det ut domslutet går att läsa att rätten bekantat sig med nättrakasserier och att den förstår konsekvenserna av dem. ”Det här är betydelsefullt med tanke på journalisters arbete eftersom trakasserier mot journalister oftast sker på webben.”

Färsk handbok – så här funkar semestrarna

Journalistförbundet har publicerat en praktisk handbok om semestrar för journalister som arbetar inom pressen. Den är avsedd som hjälp både för arbetstagare och arbetsgivare och har tillkommit som ett samarbete mellan Mediernas Centralförbund och Journalistförbundet.

Två av hundra beslutsfattare lovade höja frilansarvodena – förhandlingsresultat med Demokraatti

Två beslutsfattare inom medie- och förlagsbranschen har lovat höja frilansarvodena i linje med löneförhöjningarna för de anställda.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.